Dansk kaffe snyder ekspert: Er det virkelig lavet i en udestue?

Det har taget 15 års arbejde at kunne høste 200 gram bønner.

Chefrister ved Peter Larsen Kaffe i Viborg Winston Rose er imponeret over kvaliteten af de danskdyrkede kaffebønner. (Foto: © Alexander Janku Ravn Homilius)

Vender du kaffeposen i dit lokale risteri eller supermarked om, kan du møde eksotiske ophavslande som Brasilien, Kenya, Guatemala og Colombia.

Men hos Linette Pilegaard fra Roslev i Midtjylland er der ikke behov for udenlandske kaffeposer. Kun en trappestige, så hun kan plukke de små bær på det meterhøje træ i udestuen.

Kaffetræet har hun møjsommeligt plejet og fulgt, og de seneste mange år har træet været et projekt om en dag at kunne servere en kop kaffe brygget på egne bønner. Og efter en vedholdende indsats er den drøm indfriet.

Når de grønne bær modnes og bliver røde, skal de plukkes, pilles og tørres. Det giver et udbytte på omkring 200 gram kaffebønner.

- Der gik 15 år, før der kom kaffe, man kunne drikke. Så man skal have masser af tålmodighed, siger Linette Pilegaard.

Et lille udpluk af de bønner, der kom ud af årets høst. Det har taget 15 år før kaffetræet gav bønner, der kunne bruges til kaffe. (Foto: © Alexander Janku Ravn Homilius)

Når det meste af verdens kaffe hentes fra lande tæt ved ækvator, så er det vejret, der bærer forklaringen. Her er temperaturen højere, og det har kaffeplanten brug for.

For eksempel har Brasilien en gennemsnitstemperatur på 21,9 grader mod 8,7 gennemsnitlige grader i Danmark.

Derfor er der også behov for at hjælpe den danske vejrudsigt på vej, hvis man har ambitioner om at riste sine egne kaffebønner.

I Linette Pilegaards tilfælde er det sket i udestuen, hvor temperaturen nøje overvåges året rundt.

Overraskende smag

Det er derfor potentielt muligt for de fleste danskere at kunne høste deres egen kaffe på sigt, men det kræver en vedholdende indsats.

Giver man planten det, kan det til gengæld også blive et produkt, der kan overraske professionelle kaffeelskere.

Vi tog en håndfuld kaffebønner med fra Linette Pilegaards høst til en blindsmagning ved chefrister ved Peter Larsen Kaffe i Viborg Winston Rose.

Du kan se den ærlige reaktion nedenfor: