De næste dage kommer Sydens varme til landet med op til 18 grader

Vinden bringer allerede lørdag mere varme op, men mandag bliver lunest.

Det bliver ikke bare solen, men også vinden, der trækker temperaturen op de kommende dage. Her er det i Sønderborg. Foto: René Christensen

Oktober har bestemt ikke snydt os for varme, da middeltemperaturen 11,2 grader for hele måneden stadig ligger pænt over klimanormalen på 9,4. Og de næste dage kan bidrage til at skabe endnu større distance mellem det forventelige og den lune vejr, vi har.

- Hele weekenden vil vi ligge i en for årstiden lun sydlig luftstrøm, der giver op til 15-16 grader både lørdag og søndag, fortæller meteorolog og vejrvært ved DR Vejret Anders Brandt.

Og den varme henter vi fra Sydeuropa, der i weekenden kan se frem til 25 grader.

Varmen bevæger sig op over Europa den kommende dage, og det giver os et kortvarigt pust af varme. Grafik: Anders Brandt

- I løbet af weekenden vil et lavtryk fra sydvest bevæge sig frem mod De Britiske Øer. Det pumper varm luft op over Vesteuropa, siger Anders Brandt.

Mandag bliver varmest

Oktober har ellers givet os et kort pust af varme, der minder om sensommeren. 17. oktober blev der kortvarigt målt 18,1 grader på Bornholm, og det er altså samme tal på termometeret, som nålen kan pege på mandag.

I løbet af weekenden vil luften mange steder være varmere, end havvandet fortsat er. Det ligger mellem 12 og 13 grader, som her ved Fredericia. Foto: Jimmi Tolstrup Henriksen

- Den tilhørende varmfront vil natten til mandag passere Danmark med regn og efterlader os i et område med gammel middelhavsluft, som kan sende temperaturen op på 18 grader.

Men modsat tidligere på måneden så bliver varmen fordel langt bredere ud, siger Anders Brandt.

- Mandag bliver det varmest i Sønderjylland og på Lolland/Falster, hvor temperaturen kan nå 18 grader.

Det bliver weekenden og navnlig mandag, hvor de sydlige egne får ekstra varme. Grafik: Anders Brandt

Og det vil være en bemærkelseværdig hændelse, pointerer han.

- Sker det, så er det den højeste temperatur målt så sent på året siden 2018, hvor der så sent som den 30. oktober blev målt 18,2 grader. I 2014 var der hele 20,0 grader den 24. oktober.

Efter mandag bevæger køligere luft sig ind over landet, og temperaturen ligger derfra omkring 15 grader som den højeste temperatur resten af ugen.