De næste fem dage giver en hel måneds regn

Der venter flere fronter med kraftige byger, men også store regionale forskelle.

Sidste del af september slutter med regn og byger. Og starten af oktober kommer til at starte ligesådan. Her er det i Haderslev.

Oktober bliver skudt i gang med en ordentlig skyller i år. Vejrudsigten for de kommende fem døgn har nemlig mange regndråber i sig, og det kommer til at være store mænger vand, der kommer mod landet.

- De kommende dage bider efteråret i den grad fra sig, når flere kraftige lavtryk og deres tilførende fronter passerer Danmark med både regn og blæst, siger Anders Brandt, vejrvært ved DR Vejret.

De fleste kan få del i oplevelsen allerede onsdag, hvor de første byger bevægede sig op gennem Jylland og Sjælland. De kom fra syd, forklarer Anders Brandt.

- Allerede onsdag er første lavtryk på vej. Det giver i løbet af dagen og aftenen udbredt regn i store dele af landet, og i løbet af natten og tidligt torsdag vil det også blive blæsende. Især i den sydlige del af landet, hvor vindstødene stedvis kan nå stormstyrke.

Der kommer kun en smule plads til solen de kommende dage. Ellers vil det være regnfyldte skyer, der dominerer himlen.

Den regnfulde måned

Fredag skifter kalenderen fra september til oktober, og dermed bevæger vi os ind i årets mest regnfulde måned. Oktober giver os typisk 83 millimeter regn, og det ser ud til, at vi tager en god start på at nå det niveau.

Fredag starter nemlig med et regnvejr, der trækker ind over os torsdag og kan give omkring 40 millimeter i Vestjylland.

- Torsdag vil der fortsat komme en del regn og byger, inden næste regnvejr kommer frem fra sydvest allerede torsdag aften. Det skal bruge et døgn på at passere Danmark, så fredagen bliver i store dele af landet en regnfuld affære.

Og som femdøgnsskemaet ovenfor afslører, så kræver weekendens planer, at de kan holde til vand, siger Anders Brandt. Der er dog god mening i at planlægge grundigt, hvis man vil uden om bygerne.

Store regionale forskelle

- Lørdag kan blive de kommende dages eneste lille pusterum, inden et kraftigt stormlavtryk over De Britiske Øer sender sine fronter med mere regn og blæst frem mod Danmark. Det ligner umiddelbart en meget våd og blæsende søndag.

De mange dage med regn kan altså også give meget vand, men der vil være stor forskel på, hvor store vandpytterne er, alt efter hvor i landet man er.

- Når vi kommer frem til mandag, kan der i store dele af landet være faldet mellem 40 og 50 millimeter regn. Mest har prognoserne i Vestjylland, hvor der kan falde over 100 millimeter, mens man på Lolland-Falster og Bornholm blot får 25-30 millimeter i de kommende fem dage, siger Anders Brandt fra DR Vejret.