De varme hveder skal nydes i vådt vejr

Bededagene byder sig til med regn og byger, men også varme.

De gule rapsmarker vil i bededagsferien henstå lidt mere i skygge, og de vil få noget væde til den tørre danske jord. (Foto: Viggo Hjort Kohberg © Viggo Hjort Kohberg)

Maj måned havde noget af en koldstart med en gennemsnitstemperatur på 6,6 grader i den første uge. Normalvis ligger gennemsnittet for maj på 11,3 grader.

Men nu ser maj, du søde milde, ud til at arte sig mere vanligt og endda til den lune side med indgangen til store bededagsferien.

Stigende temperaturer

I Rusland er der varmt selv på meget nordlige breddegrader, så når vinden i bededagsferien kommer fra nordøst og øst, så er det lun luft, der følger med.

Godt nok afkøles vinden en smule på rejsen over Østersøen, men når den når frem til Danmark, kan vi forvente temperaturer op til 17 grader fredag, 20 grader lørdag og 22 grader søndag, og frosten må bukke under for omkring 10 plusgrader i nattetimerne.

Men der er en betingelse for de høje temperaturer, og det er, at solen kommer til at skinne. Og det gør den ikke hele weekenden.

Våde konfirmander

Flere steder i Danmark er tørkeindekset på det maksimale, så bededagsferiens regn og byger giver en tiltrængt slurk for de tørstende jorde.

Store bededag bliver vådere og varmere.

Regnvejret kommer fra sydøst og vil dryppe på Sydhavsøerne og øerne i det sydfynske øhav i løbet af torsdag aften. Men natten til fredag tager regenen til, og den når nok at vande en del konfirmander især i Syd- og Østdanmark i løbet af formiddagen.

Der vil være store temperaturforskelle fra nord til syd, for når det regner i syd, vil temperaturen falde til omkring ni grader, mens man i Vendsyssel kan lune sig på cirka 17 grader. Først sen eftermiddag vil fronten nå til Nordjylland.

Lørdag starter de fleste steder tørt,men hele landet vil være dækket af skyer. I løbet af dagen klarer det lidt op, og solen vil hjælpe temperaturen op på omkring 20 grader. Køligere bliver det ved østvendte kyster, da vinden kommer fra øst.

Eftermiddagen kommer med regn og byger endnu engang fra sydøst, og nogle byger kan være kraftige.

Søndag starter skyet med regn og byger, men det klarer op, og der, hvor solen skinner mest, kan temperaturen stige til 22 grader.

Store bededagsferien bliver lunere og vådere. (© DR vejret)

Vind i håret

I skiftet mellem høj- og lavtryk øges vindstyrken ofte, og det er netop et højtryk, som har givet os klart vejr den seneste tid, som nu viger for et lavtryk fra syd.

Det betyder, at vindstyrken i Østersøen kan blive hård på store bededag og let til frisk i resten af landet. Lørdag aftager vinden, men kan stadig blafre lidt i skørterne.

Søndag vil vinden dog aftage til en svag til jævn vind. Alle dage kommer vinden fra østlige retninger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk