Den er god nok: Vi har fået vildt meget solskin!

Denne april har allerede budt på flere solskinstimer, end vi ellers får i april.

  • Solen stråler stærkt igennem trækronen ved Horsens Fjord mandag morgen. (Foto: gitte vinum © (C) DR brugerbillede)
  • Her siger solen godnat og på snarlig gensyn til beboerne ved Helnæs mandag aften. (Foto: Roald Kramer © (C) DR brugerbillede)
  • Blå himmel, høj solskin og gul rapsmark - tre ting der passer godt sammen. Det skulle ikke undre nogen, hvis Poul Reichhardt kom fløjtende forbi denne scenografi nær Haderslev. (Foto: Viggo Hjort Kohberg © (C) DR brugerbillede)
  • Morgendis og tåge, der letter ved solopgang ved Skagen Nordstrand. Kan du se konturerne af rådyret? (Foto: Charlotte Rehn © (C) DR brugerbillede)
  • April er ofte kontrasternes tid. Selvom vi er midt i foråret, kan det stadig være pivkoldt om morgenen. Her har Dorte Hedengran fotograferet sit biltag ved Køge den 18. april. (Foto: Dorte Hedengran © (C) DR brugerbillede)
  • Flere dage har der været et tyndt lag af højtliggende cirrusskyer over landet. Det har givet anledning til flere fascinerende solbrydningsfænomener, som opstår, fordi solens lys brydes i skyernes iskrystaller. Her er en halo og to bisole på himlen over Herning. (Foto: Mette Nielsen © (C) DR brugerbillede)
  • Hvis man tror på sammenhængen mellem vejret og en fødselars opførsel, så har Dronning Magrethe været en særdeles prægtig version af sig selv det forgange år. Solen var inviteret, og vejret fejlede i hvert fald ikke noget på hendes fødselsdag den 16. april. (Foto: Viggo Hjort Kohberg © (C) DR brugerbillede)
1 / 7

Solen har været særdeles nærværende på det seneste. Hver eneste morgen dukker den op på himlen, udvisker nattens mørke og genføder landet på ny.

For denne april har været solrig ud over det sædvanlige, og det kan aflæses sort på hvidt:

Til og med torsdag morgen klokken 9.00 har solen på landsplan skinnet 217,2 timer siden 1. april.

Ifølge klimanormalen fra 1981-2010 får vi normalt 171,2 timer på en april måned, og sammenligner vi med den seneste 10-års dekadenormal (2006-2015) plejer en hel april måned at diske op med 211 timer med solskin på landsplan.

Så vi har altså allerede nu - en uge før månedens afslutning - fået meget mere solskin, end vi normalt får i løbet af en hel april måned.

Som det fremgår af grafikken her, har solen indtil videre skinnet samtlige dage i april. Indtil i morges har vi i alt fået 217,2 solskinstimer. (Foto: DR Grafik © DR Grafik)

Højtryk giver plads til projektørlampen

Og hvorfor har måneden været så solrig? En stor del af april har Danmark ligget i nærheden af et højtryk, og højtryk er i sommerhalvåret ofte lig med tørt og solrigt vejr.

På det seneste har højtrykket været stabilt, raget godt op i atmosfæren og har på den måde sørget for, at lavtryk med fronter og ustadigt vejr er styret i en bue uden om Danmark, så naturens egen projektørlampe kunne få pladsen på scenen.

En lille, meteoroloigsk sten i skoen er dog, at ozonlaget ofte er tyndere ved højtryksvejr. I dag kan UV-indekset således komme op på 4,3, så husk at beskytte dig udendørs.

Blandt de mest solrige nogensinde

Prognoserne for resten af april er noget usikre, men formentlig skruer vi lidt ned for solen den næste uges tid. Efter alt at dømme kommer denne april alligevel til at blive blandt de solrigeste i 100 år.

Faktisk skal vi ikke så langt tilbage for at finde rekorden for mest solrige april. Den fik vi såmænd sidste år. I 2019 skinnede solen 273,7 timer, hvilket overgik den tidligere rekord på 272 timer fra april 2009.

Én ting er i hvert fald sikker: April 2020 har indtil videre været en strålende én af slagsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk