Den fedeste fuldmåne

I de tidlige aftentimer kan du se en superfuldmåne, federe end du har set den før.

Et godt eksempel på den fede fuldmåne fra 2011 (Foto: © Peter Bros Nissen, DR BRugerbillede)

Alt, hvad du kan krydse, skal krydses, for at de højtliggende skyer over Danmark forsvinder enten til i aften eller mandag morgen.

Det er nemlig tid til den fedeste fuldmåne siden januar 1948, så du har formodentlig ikke set den større end i dette døgn. Og der går 18 år, inden den bliver ligeså fed!

Månens afstand til jorden er i snit godt 384.000 km, men den varierer med over 50.000 km, og i dag, når den står op, er den ifølge astrofysiker Michael Linden-Vørnle kun godt 356.000 km fra jorden og vil derfor være 7 procent større end normalt og hele 16 procent mere lysstærk.

DR Nyheders fotograf nåede at fange et glimt af månen søndag aften. Artiklen fortsætter under videoen.

Måneillusionen

Hvis du vil se den fedeste fuldmåne skal du fange den i horisonten, enten når den står op kl. 16.41 i dag, eller når den går ned kl. 06.53 i morgen (tiden er Københavns observatorium, og læg lidt til i syd og træk lidt fra i nord).

Det er bedst at se den fede måne i horisonten på grund af den såkaldte måneillusion. Objekter, som det menneskelige øje ser i horisonten, er tilsyneladende større, end hvis vi kigger op og ser dem lige over os, navnlig hvis der er andre objekter i forgrunden, som til eksempel på artikelbilledet, hvor Øresundsbroen danner forgrund.

Effekten er ene og alene i vores hjerne, månen fylder det samme vinkelmål på øjets nethinde, uanset hvilken højde vi ser den i, men vores hjerne justerer altså på dette. Hvorfor er der mange meninger om!

Men at månen er tættere på os end i de sidste mange årtier er et faktum.

Og så til vejret

På nedenstående kort ses DMI's Hirlam-models bud på højtliggende skyer (hvide) og lavtliggende skyer (grå) kl. 17 i eftermiddag.

Skyer klokken 17 (Foto: © DR Vejr, (c) DR)

Passer det dårligt i forhold til, hvor du bor i landet, så er der altså også den alternative mulighed, når månen går ned kl. ca. 7 mandag morgen.

skyer klokken 7 (Foto: © DR Vejr, (c) DR)

God fornøjelse!