Den Internationale Rumstation med Andreas Mogensen kan nu ses på aftenhimlen

Man kan få et imponerende syn når rumstationen i 400 kilometers højde passerer hen over Europa

Den Internationale Rumstation, ISS kan de kommende aftener ses fra Danmark. (Foto: © Nasa)

De kommende aftener kan man få sig en ekstra lille oplevelse - og hilse på Andreas Mogensen - når Den Internationale Rumstation, ISS kan ses på aftenhimlen - hvis vejret ellers tillader det.

Det er første gang, rumstationen kan ses fra hele Danmark i aftentimerne, siden Andreas Mogensen 27. august ankom til ISS.

Rumstationen vil fra fredag aften bevæge sig i en bane ind over Europa, så den i aftentimerne nu kan ses fra Danmark, når sollyset reflekteres i rumstationens enorme solpaneler og i selve skroget.

Denne bane vil ISS fortsætte med at tage de næste 14 dage, så der er gode muligheder for at se, når rumstationen som et lysende objekt i løbet af nogle minutter passerer hen over den sydlige aftenhimmel.

Fredag aften vil ISS omkring klokken 20.49 fra Middelhavet bevæge sig op over det nordlige Balkan og videre til det sydøstlige Ukraine, hvor vi efter et par minutter taber den af syne,

Den vil blot nå omkring 14 grader over horisonten, men alligevel være det mest lysstærke objekt på aftenhimlen, når den kan ses fra Danmark.

Er det klart vejr, og kigger man mod syd, kan man næsten ikke undgå at se den.

ISS set fra Sønderjylland i 2021, mens den passerede i lav højde. Billedet er sammensat af flere billeder. (Foto: © Anders Brandt)

Se tidspunkterne for, hvornår rumstationen kan ses

De kommende dage vil passagerne nå længere og længere op i Europa, og ISS vil både komme til at passere højere på aftenhimlen, ligesom den bliver mere lysstærk.

I tabellen nedenfor kan du se, hvornår ISS de kommende aftener kan ses fra Danmark.

Tidspunkterne kan afvige lidt alt efter, hvor man bor i landet. Derfor kan det anbefales at kigge efter den nogle minutter før de angivne tidspunkter.

Man kan også se de eksakte tidspunkter på et givet sted ved hjælp af NASA's service 'Spot the Station'.

En gang rundt om Jorden på halvanden time

Når man de kommende 14 dage kan se rumstationen passere, varer det kun ganske få minutter, da ISS i en højde af 400 kilometer kommer farende ind i en bane hen over Europa med en hastighed på næsten 28.000 kilometer i timen.

Med den hastighed tager det kun lidt over halvanden time for rumstationen at nå en gang rundt om Jorden.

Rumkapsel når ISS når den kan ses fra Danmark

Lige nu er der fire mand ombord på rumstationen. Den ene af dem er den danske astronaut Andreas Mogensen.

De fire astronauter på ISS får i aften følgeskab af tre andre astronauter, der sent fredag eftermiddag opsendes fra Baikonur i Kazakhstan. De forventes med Souyuz-rumkapslen allerede at nå ISS ved 21-tiden fredag aften.

Det er cirka samtidig med rumstationen kan ses fra Danmark.

Vil være et af de mest lysstærke objekter på aftenhimlen

ISS vil frem til starten af oktober kunne ses på aftenhimlen - nogle dage endda to gange på en aften.

Rumstationen vil kunne ses bedst fra den 20. september til den 26. september, hvor den vil nå en højde på omkring 40 grader over horisonten, og den vil kunne følges i op til seks minutter, mens den passerer syd om Danmark.

Samtidig vil ISS være et af de mest lysstærke objekter på aftenhimlen. Den vil i lysstyrke overgå Jupiter, og kun Månen vil være mere lysstærk.

En af de flotteste passager af ISS bliver den 24, september, når rumstationen bevæger sig hen over Tyskland og dermed passerer lige syd om Danmark. Den vil da kunne ses over horisonten i seks minutter. (Foto: © Heavens Above)

Sidste gang ISS kan ses om aftenen i denne omgang er den 2. oktober.

Herefter vil den først fra sidst i oktober kunne ses om morgen, inden den midt i november atter dukker op om aftenen.

Vi skal dog helt frem til midt i marts, før den bliver lige så lysstærk og kommer lige så højt på aftenhimlen, som den vil gøre de kommende uger.

Der er således god grund til at gå ud og få et flot syn af rumstationen i de kommende uger - hvis vejret tillader det.