Den sibiriske kulde er over os: Her er, hvad du skal passe særligt på

De næste døgn får lave nattetemperaturer omkring minus 10 grader.

De seneste ugers sne får lov at blive liggende i landskabet, da temperaturen holder os et godt stykke under frysepunktet. Natten mellem fredag og lørdag ser ud til at blive vinterens koldeste. Foto: Max Jensen

Hvis du stod tidligt op i morges, kunne du se minus 5,7 grader på termometret mange steder i landet.

Faktisk var vi nede på minus syv grader ved Roskilde fredag morgen. Og i nat kan det blive endnu køligere.

DMI forventer lokale temperaturer ned mellem minus 10 og minus 12 grader. Dermed vil det blive de laveste temperaturer, vi har oplevet denne vinter.

Og når temperaturen kommer ned omkring de tocifrede minusgrader, så skal man forholde sig til vinteren på anden vis end vi er vant til.

Kombineret med en kold vind fra nord vil kuldefaktoren gøre de næste dage meget kolde at være ude i, siger meteorolog ved DR Vejret Mikael Jarnvig.

- Det er den sibiriske kulde, der er trukkket mod vest, som lige nu er over Finland, Sverige og Norge, og det er den, vi stadig mærker nu, fortæller han.

Kuldefaktoren er afgørende

Og det er langt fra hverdagskost i Danmark, at vi har tocifrede minusgrader. Derfor kræver det også nogle andre forholdsregler at bevæge sig udenfor i så koldt et vejr.

Fordi én ting er, hvad temperaturmåleren viser, noget andet er kombinationen af vind. Ved bare en svag vind kan den kolde vinterluft nemlig føles meget køligere, siger Mikael Jarnvig.

- Når vi kommer ned i tocifrede minusgrader, så skal der ikke ret meget vind til, før det føles virkelig koldt. Bare fem meter i sekundet, som jo ikke engang er noget, vi kalder for blæsevejr, så føles det ved minus 10 som minus 17 grader, siger han om weekendens vejr.

Og så er der også to andre faktorer i spil, der får det til at blive koldt, uddyber han.

- Når der ligger sne, det er skyfrit, og det er minusgrader, så kan det virkelig blive koldt.

Og derfor skal man også være varsom, opforderer læge og professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet Torben Sigsgaard. Han specialiserer sig særligt i miljø, lunger og hjerter.

- Man skal klæde sig ordentlig på, så man undgår at blive afkølet. Når temperaturen er under nul grader, skal man klæde sig anderledes på, fordi afkøling er voldsom, siger han.

Udsatte grupper skal passe særligt på

Torben Sigsgaard opfordrer også særligt to grupper i samfundet til at passe særligt på, når det bliver koldt de næste dage. Hjerte- og lungepatienter er nemlig særligt udsatte, fortæller han.

- Hvis de bevæger sig ud, skal de beskytte lunger, så de ikke afkøles, fortæller han og bidrager med en simpel metode, der kan hjælpe.

- Jeg har et godt trick: Tag et halstørklæde for munden, så luften, der kommer ned i lungerne, ikke direkte er den rigtig kolde luft. Så kan man bedre få luft, lyder opfordringen.

- Når der sker en afkøling af lungerne, får det os til at miste pusten.

Men også hjertepatienter skal pakke sig særlig godt ind. Den kolde luft kan nemlig påvirke hjertet, fordi pulsårene ved hjertet trækker sig sammen, og det kan forværre hjertepatienters tilstand.

- Her er det også vigtigt at beskytte luftvejene, siger han.

Og så kan kulden også være barsk for personer, der har astma, forklarer han.

- Astmapatienter kan få provokeret et anfald af kulden, hvis det er minus 15 grader. Luftvejene trækker sig sammen, så man kan ikke få så meget luft ned i lungerne.

Selvom det er koldt at være vinterbader, så er vandet faktisk noget lunere end luften. Her er det vinterbadere ved Buresø, hvor luften er -1 grad, mens vandet holder sig på 2 grader. Foto: Bjørn Hermansen

Forholdsregler hjælper i kulden

Det kolde vejr vil også have indvirken på mange af de ting, vi omgiver os med, som vi er vant til bare virker. Med milde vintre de seneste år kan det have skubbet nogle forholdsregler i glemslen, siger Mikael Jarnvig fra DR Vejret.

- Vi er jo ikke længere vant til, at det er så koldt, så folk lukker ikke for vandet i sommerhuset. Det gør vi ikke, fordi der ikke er frost, men bliver det minus 12 grader, kan der godt springe et vandrør. Det gælder også hjemme ved ens bolig. Har man en vandhane, der stikker ud af muren, kan den godt få frostsprængninger, minder Mikael Jarnvig om.

Vil du undgå det, kan du lukke for vandet og tappe vandet af anlægget, eller lukke for vandet til udendørshanen, og derefter åbne udendørshanen, så trykket kan udlignes, hvis det fryser.

Og også ældre biler kan blive påvirket af en bidende kold vinter. Det kan nemlig dræne batterier og omdanne flydende væsker til is, siger han.

- Måske din gamle bil har svært ved at starte, når det er så koldt, fordi der ikke er meget energi tilbage på et gammelt bilbatteri. Men det vigtigste er nok, at man sørger for, at sprinklervæsken i bilen er frostsikker.Hvis man kører i minus 12 grader og sprøjter sprinklervæske, som ikke er sikret til minus 12 grader, på, så fryser den til is på forruden, siger han.

Netop uforudsete situationer i trafikken er også noget Torben Sigsgaard minder om at tage alvorligt.

- Skal man køre i bil, skal man sørge for at have varmt tøj med, hvis den går i stå. Hvis man skal vente i længere tid på Falck i en kold bil uden varmt tøj, kan det blive rigtig farligt, fordi der kan opstå forfrysninger, forklarer han.

Mikael Jarnvig understreger også, at de næste dage kræver stor opmærksomhed i trafikken. Det vil nemlig fortsat være glat.

- De glatte veje er der stadig. Vi har frost, så våde veje bliver til is. Det har givet uheld den seneste uge, så det er vigtigt, man kører efter forholdene, opfordrer han.

Luft ud fremfor åbent vindue

Torben Sigsgaard understreger dog, at man ikke skal frygte det kolde vejr, så længe man tænker sig om. Med varmt tøj kan man problemfrit være ude døgnet rundt i den danske vinter.

Dage med klar, blå himmel vil også betyde særlige lave temperaturer. Skyerne kan nemlig holde en smule på varmen. Foto: Ole Kristensen

- Det er ikke farligt, men det er farligt ikke at klæde sig efter forholdene. Stå ikke stille, sid ikke stille i en kold bil og vent på Falck. Vi er ikke vant til at være tvunget til at være udenfor i kulden, så man skal tænke sig om en ekstra gang inden man bevæger sig ud, lyder det.

Og så opfordrer han til, at man ændrer sine vaner, hvis man er vant til at sove med soveværelsesvinduet på klem.

- Hvis man er vant til frisk luft i soveværelset, så er det bedst at lufte ud med gennemtræk fem minutter, inden man går i seng fremfor at sove med åbent vindue om natten. Det køler ellers hele rummet ned, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter