Den tidligere tropiske orkan Maria nærmer sig os med masser af vind og vand

To tropiske storme, Maria og Lee, ser ud til at slå sig sammen på vej henover Atlanten og skabe ravage i det ellers stabile vejr, vi har i Skandinavien for tiden.

Den tidligere tropiske orkan Maria er nu nedgraderet til en tropisk storm, men med vinde omkring 31 m/s, lige under orkanstyrke, er der stadig masser af fart på den.

Et godt stykke øst for Maria ligger en anden tropisk storm, kategori 2-orkanen Lee. Og alt tyder på, at disse to tropiske stormlavtryk vil slå pjalterne sammen, og i løbet af de næste par dage fortsætte sammen mod nordøst.

Ekstratropiske lavtryk

- er en tidligere tropisk storm

- kan blive til voldsomme stormlavtryk

- er som regel ret usikre i sit spor

Sammen har de to "ekstratropiske lavtryk" kurs mod Nordeuropa og Skandinavien, og når de møder kulden fra nord, får de mere energi.

Ifølge de seneste prognoser er der enighed om, at turen går mod De Britiske Øer og derefter mod øst, og passerer Danmark mandag.

Det tegner derfor til, at De Britiske Øer bliver ramt med fuld kraft i løbet af weekenden og mandag med vinde op til hård kuling og med risiko for regulær storm.

Helt så blæsende ser det dog ikke ud til at blive i Danmark. Men alt afhænger af lavtrykkets endelige rute, og den er stadig usikker.

Når de kraftige lavtryk passerer Danmark mandag, tyder det på, at det bliver til en ordentlig sjasker til landet, og alt afhængigt af lavtrykkets præcise spor, kan det også gå hen og blive temmelig blæsende.

Usikker udvikling

Ofte kan lavtryk med rigtig meget energi være svære at forudsige i sin udvikling. Men meget tyder på, at turen går lige henover Skotland søndag og derefter nord om eller tværs indover Danmark. De kraftigste vinde skal man finde øst og vest for lavtrykket, og dermed bliver det markant mindre blæsende, hvis lavtrykket tager en tur direkte henover Danmark. Men det ser bestemt ud til at blive en våd omgang.

  • Print
  • Del artiklen: