Der er håb for sommer og 20 grader endnu - men august kan blive en af de koldeste

Temperaturen har indtil videre holdt sig markant under normalt niveau.

Der har været mange dage med byger og regn. Her er det endnu en byge ved Aabenraa. Foto: Viggo Hjort Kohberg

Det har været svært at mærke, at august hører til en af de tre sommermåneder, når man kigger på årets variant.

Indtil videre ligger middeltemperaturen én grad under klimanormalen for måneden, og det til trods for, at vi har været gennem den del af måneden, der typisk er varmest.

Men fat mod, har opfordringen længe lydt fra meteorologer, der havde kigget på månedsprognosen. Den sagde nemlig, at afslutningen af august ville byde på mere varme, endnu mere plads til solen og generelt mere stabilt vejr. Men sådan er meldingen ikke længere, når man spørger vejrvært Anders Brandt fra DR Vejret.

- Varmt og stabilt vil jeg ikke kalde det, men lunere og lidt mere stabilt vejr. Lidt mere normalt vejr for den sidste halvdel af august, siger han om de resterende 12 dage.

Den sidste del af august kan give os mere roligt vejr, der minder om sommer. Men meget tyder på, at årets august bliver blandt de køligste i en del år.

Udover fraværet af varme har august også haft mange dage med regn. Faktisk er der kun en enkelt dag i august, der har været helt tør. Den seneste uge har regn og byger også været et fast indslag, og det er kommet med hård vind. Det har også yderligere gjort oplevelsen af vejret koldere, og forklaringen er et lavtryk, der har været omkring landet, siger Anders Brandt.

- Vi har i den seneste uges tid haft flere lavtryk til at passere lige nord om eller hen over Danmark. Det har givet det ustadige vejr med byger og blæst. Desuden har det sendt relativ kølig atlanterhavsluft ind over os fra vest, siger han.

Håb i prognosen

Flere dage har vinden blæst med kuling-styrke, og særligt ved Vesterhavet har man mærket den kølige luft med stor styrke. Men inden vi træder ind i efteråret, er der altså stadig håb om at kunne nyde et par dage i sommermundering i den sidste del af august.

- Meget tyder på, det bliver lidt lunere, mere tørt og med mindre vind de kommende dage, hvor vi hen over weekenden og ind i den nye uge kan se frem til temperaturer over 20 grader.

Men kan man med god grund være skuffet over sommervejret i august?

- August kan i år meget vel ende som den koldeste af de tre sommermåneder. Normalt er den sammen med juli den varmeste – og normalt mere end to grader varmere end juni. At august er den koldeste af de tre sommermåneder, har vi ikke set siden 1992, siger Anders Brandt og fortæller, at hvis prognosen svigter for den resterende del af årets sidste sommermåned, kan august løbe med endnu en titel.

- Bliver det ikke varmere mod slutningen af måneden, er vi på vej mod den koldeste august siden 2005.

Facebook
Twitter