Derfor er det sæson for tropiske orkaner

Den tropiske orkan Irma er faldet til ro, men med meget varmt havvand ser orkansæsonen ud til at blive "god" i år i Atlanterhavet.

Områderne omkring det caribiske hav og den mexicanske golf har haft besøg af to voldsomme tropiske orkaner indenfor kort tid.

Harvey var den første tropiske orkan, som for alvor fik fokus ned omkring Texas og Louisiana.

Harvey var speciel, idet den levede i relativt lang tid de samme steder og leverede over 1.000 millimeter nedbør nogle steder omkring Houston og New Orleans og satte områder helt over styr.

Til sammenligning falder der under 800 millimeter nedbør i Danmark på et år.

Vindhastigheder

Irma havde vinde omkring 83 m/s, altså lige under 300 km/t, da den var på sit maksimum.

Højeste vindhastighed i Danmark: 39,5 m/s (142 km/t) ved Røsnæs i forbindelse med stormen, Allan den 28. oktober 2013.

Storm starter ved 24,5 m/s (88 km/t)

Orkan starter ved 32,6 m/s (117 km/t)

Efter Harvey fulgte en temperamentsfuld dame, Irma. Irma startede som en tropisk udvikling vest for Afrika og samlede derefter fugt og energi op på sin vej nordvest mod de Caribiske små Antiller, Cuba og Florida.

Irma gjorde sig i den grad bemærket, idet den ramte de fleste steder som en kategori 5 orkan, hvilket er det højeste trin på Saffir-Simpsons orkan-skala. Irma var ekstremt stor og mere blæsende end Harvey og var tæt på at blive den kraftigste orkan nogensiden registreret i Atlanterhavet.

Men selvom både Harvey og Irma har mistet pustet, er orkansæsonen fortsat godt i gang i det nordlige Atlanterhav..

I skrivende stund ligger der tre tropiske lavtryk i Atlanterhavet, hvoraf den ene er orkanen José, som fulgte i kølvandet af Irma. Heldigvis ligger alle tre til havs ind til videre og skaber ikke de store problemer for andre end skibsfarten.

De tropiske orkaner lever af varmt havvand

I et bredt område i Atlanten fra Vestafrika og over mod det centrale USA er havvandet kommet godt op over 26 grader, og der er derfor rigtig gode betingelser for dannelse af tropiske orkaner i dette område i sensommeren og frem mod november.

Om et tropisk lavtryk udvikler sig videre til en storm eller en orkan afhænger af flere ting. Men vigtigst er det at den tropiske udvikling bliver til havs, og ikke mister forbindelsen til det varme havvand.

Alt afhængigt af hvor gode forhold, der er tilstede, så vil den tropiske udvikling enten miste kraften igen og ikke blive til andet en en kraftig omgang tordenbyger, og andre gange, når alt spiller til orkanens fordel, fortsætter dannelsen, og vi får en tropiske orkan.

  • Print
  • Del artiklen: