Derfor er maj så kold i år

Syv ud at 13 nætter har haft frost indtil videre

Rimfrost i maj. (Foto: Erik johansen © DR BRugerbillede)

I nat nåede temperaturen ned under 0 grader. Denne gang var det i Fredensborg kommune i Nordsjælland, at frosten ramte.

Maj måned er i år startet koldt, og vi har ikke fortilfælde af så mange nætter med frost i dette tiår.

Nu skriver vi d. 13 maj, og nattefrosten er stadig ikke helt udraderet, og det er noget usædvanligt, at vi har nattefrost så sent ind i maj. Den kommende nat er skam ikke fredet heller. Det kan godt stryge lige under 0 punktet.

Hvorfor bliver det ikke varmt?

Hvor er kavaleriet henne, kunne man spørge. Hvorfor kommer der ikke varmere luft frem til Danmark?

Svaret skal som altid findes i den dynamik, som styrer kolde og varme luftmasser. Den dynamik, som hele tiden forstærker eller svækker lufttrykket og danner højtryk og lavtryk, der styrer de kolde og varme luftmassers bevægelser i det, vi kalder Vestenvindsbæltet.

I år har højtryk vest for landet og lavtryk øst for landet nærmest tømt de arktiske egne for kolde luftmasser, som er trukket ned over hele Skandinavien.

Sidste år, hvor maj blev rekordvarm, lå de styrende tryksystemer anderledes og hev bestandigt - fra maj til august - varme frem fra sydøst.

Deri består en væsentlig del af forskellen, og det er ganske normalt, at dansk forår "slår med halen", og udviser store forskelle fra år til år.

Forår med udsving

I år har vi f.eks. haft en rekordvåd marts, sidste år var marts meget kold. I år har vi haft en rekordsolrig april, sidste år var april den 5. varmeste, men til gengæld ret solfattig.

I år får vi formentlig en gennemsnitlig - eller kølig - maj, sidste år var den rekordvarm.

Pointen er, at atmosfærens kaotiske dynamik giver et nyt udslag hvert år, og det er ikke på forhånd muligt at forudsige, hvilken parameter der slår ud hvornår. Vand, vind, varme eller sol.

Mange af disse udsving beskrives i disse år som klimaforandringer, og baggrundsklimaet har også ændret sig en del de sidste 125 år - i dette land er det blevet varmere og vådere. Gennemsnittet er steget gennem årtierne.

Vi har dog stadig til gode at vise, at den globale opvarmning - som er uafviselig - også har ændret atmosfærens dynamiske respons i Vestenvindsbæltet.

Vi kan endnu ikke påvise, at blokerende vejrsituationer eller rene vestenvinds-vejrsituationer, er blevet påvirket af, at atmosfæren og oceanerne er blevet varmere.

Facebook
Twitter