Derfor stiger vandet: Vi kan få halvanden meter mere end normalt

Flere steder i landet vil vandstanden stige det kommende døgn. Her er forklaringen.

I eftermiddag ligger et lavtryk med centrum omkring Bornholm og sender en kraftig nordenvind ned over landet. Det skaber pres på de indre danske farvande og får vandstanden til at stige.

Flere steder i Danmark kan vandstanden det kommende døgn blive over halvanden meter højere en normalt.

En væsentlig del af forklaringen, skal vi finde i vinden.

Vandstanden ved kysterne stiger nemlig ved pålandsvind. Hvis det bare er en moderat vind, er det sjældent noget, vi bemærker, men når vinden spiller med musklerne og lægger pres på havvandet, så er det noget, der kan ses.

Den særlige vindsituation, vi har og har haft i disse dage - med først blæst fra vest og siden hen fra nord - spiller en hovedrolle.

Siden i går eftermiddags har en mærkbar vestenvind skubbet vand ind i Skagerrak og den nordlige del af Kattegat. Blæsten blev skabt af et lavtryk, som i nattens løb bevægede sig ind over Danmark, og vinden er derfor nu drejet om i nord.

Denne nordenvind vil tage til i løbet af eftermiddagen. Det giver et tryk ned gennem Kattegat og presser vandstanden opad ved særligt de nordvendte kyster.

Sådan forventer prognosen, at vandstanden vil være i morgen tidlig. Værst bliver det omkring den fynske nordkyst. (Foto: DMI)

Lillebælt og Storebælt også ramt

Det største pres kommer på den nordfynske kyst. Her viser prognoserne, at der fra i aften klokken 23 vil være en vandstand på mellem 1,2 og 1,5 meter over normal vandstand.

Det kategoriserer DMI som "farligt vejr" og understreger, at hård vind kombineret med forhøjet vandstand kan føre til lokale kystnære oversvømmelser og gøre skade på klitter, diger, havne og bygninger.

Også det Sydfynske Øhav og Smålandsfarvandet kan blive ramt.

Her forventer man mellem 1,2 og 1,4 meter over normal vandstand. Det gælder fra i nat klokken 3 til klokken 11 i morgen formiddag.

I det nordlige Lillebælt og vestlige Storebælt regner man med en øgning på mellem 1,2 og 1,35 meter over normal vandstand. Det gælder fra midnat og frem til i morgen formiddag klokken 11. DMI betegner det som "voldsomt vejr," og opfordrer til forsigtighed.

Se med når "Vores Vejr" i aften sender fra Nyborg, der også rammes af forhøjet vandstand. Det er klokken 19.55 på DR1.

Facebook
Twitter