Det drilske danske forårsvejr

Kun 5 grader på Østsjælland, men 13 grader i Sønderjylland. Hvordan kan temperaturerne variere så meget? Og hvem får det lunest de næste dage?

Et lille land midt i en masse hav - det er, hvad Danmark er. Og havet omkring os har kolossal betydning for vejret, også her i foråret. (Foto: Erik Aggerholm)

”De har lovet op til 13 grader søndag, men hvorfor er der så kun 6 grader hos mig?”. Ja, temperaturerne varierer voldsomt hen over landet om foråret, selvom Danmark er så lille. Det skyldes, at vi er omgivet af hav.

Hundekoldt hav

Her i forårsmånederne er havet nemlig stadig meget koldt efter vinterens nedkøling, og det tager meget længere tid for de store vandmasser at blive varmet op, end det gør for landjorden. Så hvis man bor ved kysten og vinden kommer ind ude fra havet, bringer den kulde med sig, og det betyder, at temperaturen snildt kan ligge 5-8 grader lavere end i resten af landet. 

Vinden bestemmer

Vindretningen er altså helt og aldeles afgørende for, hvor varmt man får det, indtil havet er blevet lunere. Hvis man altså bor nær havet. Og bor man for eksempel i Sønderjylland og vinden kommer fra syd, får man dejlig, lun luft ind fra det europæiske fastland, der ikke har været en tur ude over det kolde hav.

Østkyst-danskere får en kold søndag

Søndag kommer vinden fra sydøst, og derfor får både Københavnere, Århusianere og andre der bor langs sydøstvendte kyster væsentligt lavere temperaturer end resten af landet. Her kommer temperaturerne nok ikke meget over 6-8 grader, mens godtfolket i den sydlige del af Jylland kan være heldige at få 13 grader (og måske endda 15…men så skal man også være heldig).

Vestkyst-beboerne får det til gengæld koldere i næste uge

Men så vender vinden fra mandag og går om i sydvest. Og så er det altså vestjyderne og andre vestkystbeboere, der må stå for skud og nøjes med 8-13 grader, mens resten af landet kan komme op på 14-18 grader.

Ja, sådan er der så meget – også med vejret. Men en ting er i hvert fald sikkert; det bliver lunere og lunere!

Facebook
Twitter