Det eneste Nasa ikke kan styre: Vejret har afgørende betydning for rumopsending

Der opdateres løbende prognoser for vejret i Florida. Selv et mildt uvejr kan nemlig spolere opsendelsen.

Opsendelsen blev i dag udskudt til klokken 09.27 dansk tid lørdag formiddag. Nu skal Andreas Mogensen og resten af 'Crew-7' krydse fingre for, at vejret i Florida arter sig. (Foto: © EVA MARIE UZCATEGUI, Ritzau Scanpix)

Når Andreas Mogensen efter planen tager sin anden tur i rummet lørdag morgen, dansk tid, er blikket rettet mod himlen.

Vejret har nemlig en endegyldig indflydelse på, om der bliver givet signal til 'lift off'.

Nasa har lavet en lang række retningslinjer af hensyn til vejret og de elementer, der kan forstyrre opsendelsen. Fælles for de fleste af de parametre er også, at man har defineret, hvor langt væk et eventuelt uvejr må være, før det har konsekvenser.

Satellitbillede over Florida fredag middag dansk tid. De hvide plamager på kortet er skyer. Hvis prognosen holder, vil det se ud på samme måde lørdag morgen.

Skyer

Det amerikanske luftvåben udsender løbende opdateringer på prognoserne, og lige nu er det mest sandsynlige vejrscenarie, der kan risikere at udsætte opsendelse, skyer.

Generelt vil det amerikanske rumagentur undgå at sende raketter afsted gennem skyer, der strækker sig så højt, så der er minusgrader i skyen.

Når det kommer til skyer, er det særligt de såkaldte ambolt-skyer og cumulonimbusskyer (som her på billedet), der holdes øje med. (Foto: © Pancer Vaclav, Associated Press)

Det vil give ekstra modstand for raketten, forklarer Morten Garly Andersen, chefkonsulent og kommunikationsrådgiver ved DTU Space.

- I modsætning til fly er raketter ikke designet til særligt meget uvejr, da de kun skal virke kort tid og løfte en enorm last ud af jordens tyngdefelt med så lidt resourceforbrug som muligt. Så der er ikke plads til meget uvejr, siger han.

Derfor er det især cumulonimbusskyer og de såkaldte ambolt-skyer, man holder øje med.

Er der den type skyer på himlen, må de ikke være tættere på opsendelsesstedet end 9,2 kilometer.

Vinden påvirker 70 meter høj raket

Vindmålerne i området er også konstant overvåget.

Selve opsendelsesraketten er omkring 70 meter høj, så man kigger også på vindhastigheder i middelvind højere oppe end ved jorden.

Derfor må vinden ikke være kraftigere, end hvad der svarer til 13,41 meter i sekundet i middelvind. Og det gælder målinger fra jorden og op knap 50 meters højde.

Regn

Regn er også et scenarie, der kan afbryde en opsendelse.

Da rumfartscenteret ligger tæt på den amerikanske østkyst, er der sandsynlighed for, at der kan komme byger, og lige nu er det det næstmest sandsynlige scenarie, der kan udskyde opsendelsen.

- Man vil helst slet ikke have regn, men det sker også sjældent i Florida på denne tid af året.

- Falcon-raketten kan flyve gennem let regn, der ikke er specificeret. Det skyldes, at det er et parameter som, hvis det regner, sammenholdes med øvrige parametre. For eksempel vil let regn og ingen vind eller torden give "go", mens kraftig regn torden er "no go".

Lyn og torden

De former for uvejr, der kan give store problemer, er skyer, der laver lyn og torden. Hvis de er tæt på Cape Canaveral, bliver missionen udskudt. Er tordenskyer tættere på end 18,5 kilometer, er der ikke opsendelse.

Ligeledes skal der gå 30 minutter fra det sidste lyn er observeret, til man har opsendelse. Selv raketten er på landjorden skærmet mod lyn i den forstand, at der er en lynafleder i toppen af det tårn, den står op af.

Det skete senest i 2014 inden en Space X-mission.

Tilbage i 2014 blev en Space X-raket ramt af lynet, mens den endnu stod på jorden. Her tog lynaflederen energien fra lynet. (© (Skærmbillede fra X))

Der har dog også tidligere været eksempler på, at det gik galt.

I 1969 under Apollo 12 missionen blev raketten ramt hele to gange af lynet efter den var sendt afsted. Det satte en del af fartøjets måleinstrumenter midlertidigt ud af drift, men det lykkedes dog mandskabet at få genstartet de instrumenter, så de fungerede på resten af missionen.

Temperatur

Der er ret stort spænd for den temperatur, en opsendelse kan ske i. Det går fra omkring fem graders varme og op til 37-38 grader celsius.

Fredag morgen, da det oprindeligt var planlagt, var der 27 grader i Cape Canaveral.

Ifølge den nationale vejrtjeneste i USA ser det ud til, at temperaturen muligvis vil være en smule højere, men ikke så høj, at dét burde kunne spænde ben for opsendelsen.