Det kolde vintervejr fortsætter, og næste uge kan give en del sne

December holder godt fast i temperaturer under frysepunktet.

Flot og kold solopgang i Nørhalne i Vendsyssel. Flere steder lokalt i Nordjylland viste termometeret -13 grader torsdag morgen, selvom de officielle målestationer ikke nåede det niveau. Foto: Mie Johansen.

Ovenpå onsdagens striber af kraftige snebyger blev årets laveste temperatur målt.

I Vendsyssel viste termometeret -11 grader. Den markering stod dog kun til torsdag morgen, hvor Horsens kunne måle -11,1 grader. Og de næste mange dage ser det ud til, at der kommer mere sne, og at den der allerede ligger, bliver liggende.

Der er nemlig fortsat kold luft i prognoserne, fortæller meteorolog ved DR Vejret Anders Brandt.

- Fredag kan der fortsat komme snebyger. Flest kommer der sidst på dagen og ud på aftenen i den nordlige del af Jylland. Temperaturen kommer til at ligge mellem frysepunktet og fire graders varme.

I de sydlige egne kom der snebyger torsdag morgen, og flere venter sidst på dagen. Her er det på Nordals i den nyfaldne sne. Foto: John Perry

Kold december

8. december viser månedens foreløbige middeltemperatur kun 1,2 grader. Det er markant under klimanormalen på 2,8. Og det er særligt interessant, da temperaturens udvikling typisk bliver lavere, des længere ind i december, vi bevæger os. Det stemmer også overens med den seneste langtidsprognose. I den ligger temperaturen i store træk under normalen.

December kan altså blive væsentligt koldere end normalt.

Og weekendens vejr kommer også til at holde på kulden, siger Anders Brandt.

- Lørdag og søndag mest tørt vejr. Søndag kommer der en del sol, men der er også mulighed for snebyger ved Østersøen. Temperaturen vil i dagtimerne ligge lige omkring frysepunktet, mens temperaturen om natten når ned under minus fem grader.

Morgensol i Vendsyssel ved Sterup, Jyske Ås. Foto: Lars Olsen

Næste uge kan give gevaldigt snevejr mod øst

Jo længere man kigger frem i prognosen, des mere spændende bliver vintervejret.

I næste uge lurer der nemlig noget, der sagtens kan pakke særligt de østlige egne ind i sne. Men som de seneste dages vejrudvikling også har vist, så ændrer prognoserne sig meget omkring snebygernes bane.

Det ser dog ganske koldt ud. Både målt med et termometer, men især kombineret med vindstryken, vil kuldeindekset dykke.

- Mandag og tirsdag ventes et kraftigt lavtryk at bevæge sig øst om Danmark. Det giver blæsende vejr med frisk til hård vind fra nord og nordøst – på Bornholm endda op til kuling. Lige nu ser det mest tørt ud, men prognoserne skal ikke ændre sig meget før den østlige del af landet kan få snevejr.

Viggo Hjort Kohberg fangede en flot solopgang i frostvejr. Dem venter der en del af den næste tid. Her er det udsigten ved Haderslev.

Også de kølige nætter fortsætter, siger Anders Brandt.

- Det bliver koldere med dagtemperaturer, der flere steder i landet vil holde sig under frysepunktet, mens det især natten til tirsdag bliver koldt – med ned til nær 10 graders frost.