'Det ligner noget fra Ringenes Herre': Kold forsommer har forsinket særligt fænomen

En alt for kold forsommer har forsinket et særligt insekts færden.

De mange spind, der pludselig erstattede de sommergrønne blade, har skabt undren. Forklaringen er spindemøl, men normalt huserer de langt tidligere på året. (Foto: Alexander Janku Ravn Homilius)

Jørgen Chemnitz undrede sig, da han først så det. Hundredvis af træer og buske stod uden blade. I stedet var de indhyllet i et brunligt net.

- Først troede jeg, det var en eller anden kunst-happening, siger naturvejlederen fra Kolding Naturskole, mens han går langs de mange buske.

- Det ligner jo noget fra Ringenes Herre eller Harry Potter-universet, bemærker han.

Og de mange buske kan lige nu trække undrende blikke i hele landet. Der er nemlig godt gang i spindemøl i denne måned. Det er dem, der er ansvarlige for alle de spind, der har forvandlet dele af naturen.

De mange møl gemmer deres små larver langs træer og buske og æder ellers alt, hvad de kan fortære. Derefter afslutter de deres færd med det unikke visitkort, nemlig at pakke buske og træer ind i deres spind. Det gør de for at skærme de larver, de har sat langs grene og stammer.

Naturvejleder Jørgen Chemnitz fra Kolding Naturskole var meget overrasket over at se, at spindemøllene kom så sent i gang i år. Derfor forvirrede det også, hvad det var for et fænomen, der pludselig var at finde i landskabet. (Foto: Alexander Janku Ravn Homilius)

Men det kan være et trist syn, der møder dig i frugthaven, hvor de sultne møl også kan kaste sig over et pære- eller æbletræ.

Men der er ikke grund til at være bekymret, siger Jørgen Chemnitz.

- Det kan være, der kommer lidt mindre frugt, men det tager ikke skade af det, så der er ikke grund til at frygte, hvis de har været på besøg i haven, siger han.

Normalt ser man ikke de mange spind så sent på sommeren, men fordi maj var så kold, har de udskudt hele livsfasen for de små møl. Årets femte måned var 1,6 grader koldere end klimanormalen, og det fik de sultne larver til at udskyde ædegildet. Derudover er der også typisk flere år mellem angrebene. Så årets timing overraskede af flere årsager, siger Jørgen Chemnitz.

- Derudover er det her et af de mest voldsomme angreb, jeg har set, siger han om de små insekters hærgen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk