Det norske fjeldtrick

Sådan får man sol i Nordjylland

Der kan være mange grunde til at tage til Nordjylland og en af dem kunne være vejret. Nordjylland har nemlig betydelig flere solskinstimer end det meste af det øvrige Danmark. En god del af disse timer kommer på grund af Nordjyllands placering i forhold til de norske fjelde.

Heja Norge, - og tak!

Vi har mange vejrsituationer, hvor luften blæser ned mod Danmark fra nordvest. Det er oftest en kølig luft med byger. Ikke just et ønskevejr for de fleste danskere. Men det er her Norge kommer ind i billedet som redningmand. Når den kølige luft skal passere de norske fjelde, tvinges den opad hvorved den afkøles og afgiver sin fugtighed som nedbør i fjeldene. På den anden side af fjeldene skal luften så ned igen og på denne tur opvarmes den og restfugtigheden fordamper, - det vil sige at skyerne opløses. Resultatet er sol og tørt i Nordjylland, mens resten af landet har en del skyer med byger af og til.

Meget aktuelt i denne uge

Den vejrsituation, som vi oplever i denne uge, som ovenikøbet er nordjydernes foretrukne vinterferie, minder en hel del om skoleeksemplet "Det norske fjeldtrick". Vinden ved jordoverfladen kommer godt nok mest fra vest, men lidt højere oppe i atmosfæren er den mere nordvestlig, hvorved læeffekten optræder alligevel. Selvom det på landsplan ikke bliver til mange byger i ugens løb, så viser vejrkortene, at de bedste chancer for sol og tørvejr netop er i Nordjylland.

Ikke kun Nordjylland

Den beskrevne læeffekt "Det norske fjeldtrick", hedder oftest føhneffekten og kendes næsten overalt i verden hvor der er bjerge. De fleste vil nok nikke genkendende til talemåden: "Man skal syd for Alperne for at finde sol og varme". Hvis man af og til studerer satellitbilleder, vil man også tit kunne se, at bjergkæder danner skillelinier i vejret med tydelig opklaring på læsiden.

  • Print
  • Del artiklen: