Udsigt til varmerekord? Solskinsvejret fortsætter, og temperaturen stiger denne uge

Marts har allerede givet flere timer med sol, end hvad hele måneden normalt giver.

Lige nu er årets varmerekord fra i fredags, hvor vi kunne måle 12,7 grader. (© RITZAU/SCANPIX)

Det føles ikke længere som en nyhed at skrive "marts" og "solskin" i samme sætning, nærmere som en gentagelse. Og den gentagelse kommer du til at opleve en del dage endnu.

Til gengæld er det nyt, at temperaturen i denne uge ser ud til at passere 13 grader, og den kan faktisk nå endnu højere op.

Vi har nemlig stadig en vejrsituation, der er præget af et højtryk omkring Danmark, og det sørger for, at fronter med regn har svært ved at komme til os.

Det giver frit spil til solen, siger Louise Gade, der er vejrvært hos DR Vejret.

- Vi får masser af sol, og temperaturen vil i nogle steder af landet de næste fire dage nærme sig 15 grader. Det vil typisk være i Sønderjylland, siger hun.

Og det er ikke utænkeligt, at vi kan nå endnu højere op.

- Vi skal ikke lagt ned i Tyskland, før prognoserne har 17 grader, og jeg vil ikke blive overrasket, hvis vi senere på ugen ser de temperaturer her også, siger Louise Gade.

Selvom man ikke når 15 grader, så giver prognoserne tocifrede temperaturer til det meste af landet de næste dage. Det ser også ud til, at vi får de højeste temperaturer, som 2022 indtil videre har budt på. Lige nu er årets varmerekord fra i fredags, hvor vi kunne måle hele 12,7 grader.

  • Der kommer mange flere timer med sol den kommende uge, men sidst på ugen vil der være flere skyer på himlen. Her er det Aabenraa fjord. Foto: Erik Senger
  • En smuk start på dagen ved mit favorit træ Selling. Foto: Ole Hougaard
1 / 2

Enkelte skyer på himlen

Normalt giver marts 138,4 timer med solskin, men det tal har vi allerede passeret.

Mandag morgen var der registreret over 140 timer, og med 10 dage tilbage er det ikke utænkeligt, at vi nærmer os rekorden for solskin i marts. Rekorden ligger på 200 timer og stammer tilbage fra 1943.

I denne uge vil der dog også være enkelte skyer på himlen, så det er ikke alle, der har udsigt til komplet klar sol.

- Generelt ser dagene ret ens ud, og det gælder både temperatur og vind. Fredag og lørdag er der en del flere skyer på himlen, og der får vi ikke så meget sol, siger Louise Gade.

Forår

Der er endnu ikke nogen garanti for, at vi helt har sluppet den del af temperaturskalaen, som vinteren ligger i.

- Man kan stadig opleve nattefrost lokalt denne uge, så hold lidt igen med at plante forårets nye skud og vent med at skifte til sommerdæk, siger Louise Gade.

Den kommende uge vil vi se de højeste temperaturer i de sydlige egne, men de fleste vil få tocifrede tal på termometeret. (Foto: Grafik: Simon Brix)

Hvor bliver regnen af?

Marts har givet os en solrig start på foråret, men den kan i høj grad også kendetegnes ved hvor lidt det har regnet.

2,8 millimeter er det blevet til i marts, og det står i kontrast til en klimanormal på 46,4 millimeter. Det niveau kan vi teoretisk set sagtens nå på ti dage, men i realiteten er der ikke mange regndråber i prognoserne.

- Det ser helt tørt ud, når vi kigger på denne uge. I weekenden passerer en koldfront fra nordvest, og det kan derefter give os mere vind og måske også regn og byger. Men ifølge de seneste prognoser skal vi først ind i næste uge, før der kommer regn, siger Louise Gade.