Det ustadige forårsvejr fortsætter

De kommende uger byder på alt fra sne og frost til sol og 12 grader.

Et lille lysglimt over Lynæs i Nordsjælland. Marts har givet os omtrent et gennemsnitligt antal solskinstimer, men himlen har også givet sne, slud, regn og hagl. Foto: Anne-Mette Mølgaard

Der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning, siger en gammel talemåde.

Men foråret er blevet en god forklaring på, at det er svært at ramme den rette påklædning til at forcere vejrets luner. Det kræver som minimum, at man er meget opdateret på vejrudsigten, og den har skiftende elementer i sig for tiden.

Og det fortsætter, siger Mikael Jarnvig, der er meteorolog ved DR Vejret.

- Det "rigtige" stabile forårsvejr ligger fortsat langt væk fra Danmark, nærmere betegnet i Spanien. Det vil prøve at kravle op til os med jævne mellemrum, men vil ikke lykkes at komme helt herop.

Kold marts, men lidt varme i vente

Temperaturen har allerede de første 15 dage af marts - og derved foråret - givet store sving. 13. marts nåede vi 12,6 graders varme, mens vi fire dage inden havde årets hidtil laveste temperaturmåling på -15,3 graders frost. Og det er generelt kulden, der har været mest bemærkelsesværdig ved måneden.

Og vi ligger fortsat med den kølig luft omkring os, siger Mikael Jarnvig.

- Den kolde luft ligger tungt over Nordatlanten og Nordskandinavien og sender kolde "pust" ned over os fra nordvest fra tid til anden. Så længe den slåskamp mellem forår og vinter står på, vil vi ikke få stabilt forårsvejr i Danmark, forklarer Mikael Jarnvig om, hvorfor det er så svært at få gang i det lune forår.

Marts har både givet flere centimeter sne, snestorm lokalt i Vendsyssel, og plads til sol. Her er det en halo omkring solen ved Fussingø ved Randers. Foto: Lis Andersen

Lige nu ligger middeltemperaturen på 1,3 grader. Det er præcis to grader under klimanormalen. I weekenden bliver gennemsnittet dog trukket op af en vind fra syd.

Den kan trække temperaturen op omkring 12 graders varme.

Men månedsprognosen har ikke mere stabil varme i vente.

Frost og sne vender retur

Den kommende uge er vi dog ifølge prognoserne tilbage ved temperaturer under frysepunktet. Det vil hovedsageligt være i nattetimerne, men det ser også ud til, at der kan være nogle dage i slutningen af næste uge, hvor termometeret viser nul grader eller lavere.

Særligt torsdag og fredag kan der ligge et par centimeter sne flere steder i landet. Og sådan kan vejrudsigterne altså blive ved med at lyde indtil vi ser ændringer i himmellagene over os, og vejret bliver mere stabilt, fortæller meteorolog Mikael Jarnvig.

- Dertil skal vi have et større højtryk op i nærheden af os og en svag sydlig vind med sol og mindst 10-12 grader. Det er der ikke lige nogen prognoser, der har i denne måned, men april plejer at blive lunere, siger Mikael Jarnvig.