Dette års tørke er endelig kommet ned under niveauet fra tørkeåret 2018

Efter de seneste dages regn er landsgennemsnittet for tørkeindekset faldet til 8,0.

Solidt skydække over markerne Hammelev vedVojens i dag. I de kommende dage vil der komme regn til sønderjyderne. Hvilket er tiltrængt på de kanter, hvor tørkeindekset stadig befinder sig mellem 7 og 9, som kan oversættes til forøget eller høj risiko for tørke. (Foto: Viggo Hjort Kohberg © brugerbillede DR vejret)

Efter at have ligget rekordhøjt i april og maj faldt risikoen for tørke den 25. maj ned under 2018-niveauet.

Det aktuelle tørkeniveau ligger i snit over det normale for april og maj, men de kommende dages regn vil normalisere indekset i flere dele af landet.

Allerede nu er den sydøstlige del af Nordylland, Østjylland, Østfyn og Vestsjælland kommet ned på et niveau, hvor der ikke er aktuel risiko for tørke. Det vil også være situationen, når vi på lørdag tager hul på den første sommermåned.

I 2018 var det på dette tidspunkt af året tørt. Og efter en usædvanlig tør maj, fik vi to meget tørre sommermåneder. I år vil vi formentlig forblive under tørkeindeks 9 frem til midten af juni. Hvilket skyldes at vejrsituationen er ustadig og både byder på solskin, skyer og regn. (Foto: DMI © DMI Grafik)

Nedbør er ulige fordelt over landet

I de kommende dage vil der komme regn fra vest og det vil formodentlig give i omegnen af ti millimeter regn på landsplan. Derfor forudser klimatolog Mikael Scharling fra DMI, at der i slutningen af maj og begyndelsen af juni er flere landsdele, hvor den tørkeramte jord vil blive vædet så tilstrækkeligt, at man kommer ned omkring det gennemsnitlige niveau for årstiden.

Dog kan vi lokalt sagtens finde steder, hvor tørkeindekset stadig vil befinde sig over 9.

Maj har haft normale nedbørsmængder

Hvis man mener at maj i år er betydelig vådere end maj sidste år, så har man helt ret.

Maj 2018 var nemlig en meget tør måned med godt 18 millimeter regn. Hvilket er betydelig tørrere end normalt. Klimanormalen fra 1960-1991 ligger på 48 millimeter.

Dekadenormalen (over en ti års periode) ligger endnu højere, nemlig på 59 millimeter. Der mangler stadig nogle få dage, inden maj 2019 kan gøres op officielt. Vi mangler trods alt tre dage, og selvom prognoserne byder på regn både torsdag og fredag, vil det formentlig kun akkumulere sig til omkring en halv snes millimeter på landsplan.

Indtil videre ligger maj måned 2019 på 47, 4 millimeter nedbør, hvilket gør at vi ender et sted mellem klimanormalen(1961-1990), og dekadenormalen (2006-2015) når måneden gøres op.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter