DMI: 2017 på vej til at udfordre 1999 som det vådeste år i Danmark

September har allerede budt på mere regn, end vi plejer at få i løbet af hele måneden.

Onsdag den 13. september fik hele landet en stor mængde regn - her ses efterårsvejret på Købmagergade i København. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

Hvis du er godt og grundigt træt af at finde gummistøvler og paraply frem gang på gang, så er der noget om det.

Onsdag og torsdag i denne uge har været yderst regnfulde med en samlet nedbørsmængde på 17 mm. Inden da var der allerede faldet 62 mm nedbør i september. Det betyder, at september allerede nu har budt på 79 mm regn. Den normale mængde nedbør for hele måneden er 73 mm, oplyser DMI.

2017 kan derfor ifølge DMI gå hen og blive det vådeste år, der er målt i Danmark. Indtil videre har året budt på 569 mm nedbør, mens rekordåret 1999 præsterede 905 mm nedbør.

DR's vejrvært Herdis Damberg tvivler dog på, at 2017 slår nedbørsrekorden fra 1999 og skriver sig ind i historiebøgerne som det vådeste år i Danmark nogensinde:

- I 1999 var nedbørsmængden allerede på det her tidspunkt i september højere end den, vi har oplevet i 2017, siger hun.

DMI har siden 1870’erne foretaget meteorologiske målinger, og ifølge DR’s vejrvært har den normale mængde nedbør fra 2006 til 2015 ligget på 792 mm på et år.

Vinteren er afgørende

Herdis Damberg tilføjer, at september måned ikke er afgørende for, om vi får et rekordvådt år. Til trods for at september måned i 2017 har budt på flere usædvanlige storme:

- Det er vinteren, som er afgørende for, om det bliver et vådt år. En kold vinter giver mindre regn, mens en mild vinter giver mere, siger Herdis Damberg.

Det kommende stykke tid byder dog hverken på storme eller store mængder regn på landsplan, som den vi har oplevet onsdag og torsdag, oplyser DR’s vejrvært.

Ifølge DMI’s sæsonprognose er der heller intet, som tyder på, at vi får mere nedbør end normalt frem mod årsskiftet.

Facebook
Twitter