DMI advarer: Farlige solstråler

Sol er godt, men... Sol uden beskyttelse kan være direkte farligt, og i disse dage er UV-indekset særligt højt.

Bikinien bliver luftet i disse dage, der lover op omkring 30 grader. (Foto: Wanda og Ole Sørensen © Brugerfoto)

Efter en juni måned, hvor solen har gemt sig bag regnfulde skyer og stiv kuling, så er danskerne særligt solhungrende, og det betyder at strandene og haverne i dag, lørdag og søndag, hvor der bliver lovet sol og temperaturer op omkring 30 grader, vil fyldes med bleghvide bare ben og skuldre - og det kan blive farligt.

Farlig sol giver lynskoldning

Med de ekstra mange solskinstimer stiger UV-indekset, og det kan i dag og i weekenden stige til op på syv, hvilket ikke er noget, man oplever hvert år i Danmark.

- Ved et UV-indeks på syv er gennemsnitlig dansk hud skoldet på 20-25 minutter i middagssolen. Og selv midt på formiddagen og sidst på eftermiddagen kommer rødmen snigende på blot en time, siger DMI's uv-ekspert Paul Eriksen.

Temperaturen vil runde 30 grader og mere til nogle steder i den syd og østlige del af Danmark i weekenden. (© Brugerfoto)

Tyndt ozonlag

Normalt tager ozonlaget de farligste af solens stråler, men på grund af vejrsituationen og solens meget høje placering på himlen, er det for tiden meget tyndt.

Både hud og øjne tager skade af uv-stråling. I sidste ende kan det føre til hudkræft eller grå stær, så det kræver både solcreme og solbriller at bevæge sig ud i den danske sommer.