DMI advarer om 'farligt vejr': Især Jylland og Fyn rammes hårdt

De seneste uger har Danmark været hårdt plaget af skybrud.

Der er risiko for masser af regn i store dele af landet i dag. (Arkiv) (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

Skybrud, skybrud og flere skybrud.

Sommerferien er nærmest ikke kommet i gang endnu, men alligevel har DMI udsendt varsel efter varsel om skybrud, torden og massive mængder regn.

Og i dag er altså ingen undtagelse. DMI har udsendt et varsel i såkaldt kategori 2, der betyder risiko for 'farligt vejr' med kraftig torden, hagl og lokale skybrud. Varslet gælder frem til klokken 21.

Kategori 2-varslet gælder især for den sydlige del af Jylland og Fyn.

Der er dog risiko for voldsomt vejr for hele Danmark, der er delt op i to områder, fortæller DR's vejrvært Anders Brandt.

- Inden for de næste par timer dannes en linje med regn og tordenbyger op gennem hele Jylland, og det kan godt gå hen og blive lige så kraftigt som i går. Mod øst bevæger et lavtryksområde sig op over Østersøen fra Polen med regn og torden, der kan strejfe Bornholm og den østlige del af Sjælland.

Det er dog ikke alle, der skal have regntøjet på, da bygerne er lokale.

- Udenfor risikozonerne vil mange danskere få en rigtig flot og lummer sommerdag med 24-25 grader, hvor de måske mest har lyst til at søge i skygge og på stranden. Men hold øje med vejret i horisonten, opfordrer Anders Brandt.

Definitionen på skybrud er, når der falder mindst 15 millimeter regn inden for 30 minutter.

120 millimeter regn

Det kraftige vejr i går, som Anders Brandt henviser til, ramte især Fyn, hvor der kom voldsomme mængder.

I et område vest for Kerteminde og længere nordpå faldt der fra middag og frem til midt på aftenen mellem 50-100 millimeter regn og måske endda mere. Normalen for hele juli er på 65,8 millimeter.

I Munkebo kunne Helle Svaneby konstatere, at hendes hus er blevet ramt af skybrud to gange på en uge.

- Vi drukner. Vi har vand i kælderen, der lugter af kloak og vores fiskebassin er selv hoppet op ude i haven. Det er første gang, at vi er ramt af skybrud. Jeg er tudefærdig, siger hun.

Helle Svanebys hus er ramt af skybrud to gange den seneste uge. (Foto: Foto: Cecilie Warnich)

Typisk vejrfænomen

Og Helle Svaneby er langt fra den eneste, der er blevet ramt af skybrud den seneste tid.

Ser man på hjemmesiden forsikringsvejret.dk, kan man se, at det inden for den seneste uge kun var søndag og onsdag, hvor der ikke er registreret skybrud i Danmark.

De store mængder regn skyldes ifølge Anders Brandt, at vi er klemt inde mellem et stort højtryk med varm luft øst for os og køligere luft over Nordsøen.

- Den seneste uge har vi haft en varm og ustabil luftmasse, der er blæst op over os. Når vi kommer over 24-25 grader, så stiger luften til vejrs, hvor der dannes kraftige byger. Det er et typisk vejrfænomen om sommeren, men i går var det voldsomt.

I aften klapper bygerne sammen i, og området over Østersøen trækker op mod Sverige, og så letter det hele igen, siger vejrværten.

De seneste prognoser viser, at der nu burde være mere stabilt vejr på vej.

- De kraftige byger letter noget. Der kan stadig komme nogen i næste uge, men det ser ud til at blive betydeligt varmere med færre byger. Så det ser ud til at blive sidste dag med skybrudsvarsel - hvis altså ikke prognoserne ændrer sig, siger Anders Brandt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk