DMI: Derfor er 29 år gammel kulderekord vigtig for fremtiden

Den laveste temperatur kan være en vigtig brik til at forstå klimaforandringerne

Den nye kulderekord på den nordlige halvkugle blev sat i Grønland for snart tre årtier siden. Rekorden er minus 69,6 grader og blev målt i Klinck, der ligger i 3105 meters højde, tæt på hvor indlandsisen topografiske højdepunkt er. (Foto: Joe Raedle © 2013 Getty Images)

Det er sjældent, at en 29 år gammel nyhed rammer medierne. Men det skete tidligere i denne uge, da en ny kulderekord fra Grønland dukkede op, 29 år efter at den blev målt.

Kulderekorden blev opdaget, da en række data fra nogle gamle målestationer skulle gennemgås.

Men selvom målingen er næsten tredive år gammel, kan den få stor betydning for bedre at kunne sætte klimaændringerne i et retvisende, historisk perspektiv, siger senior klimatolog John Cappelen fra DMI.

- Det er interessant, fordi det er den laveste temperatur, og den skal med i de arkiver, som WMO (World Meteorological Organization, red.) opretholder, siger han, og uddyber samtidig, at han ikke tror, det er sandsynligt, at rekorden bliver slået.

- Man har næsten kun talt om varmerekorder de sidste årtier, og det er ikke så mange kulderekorder, vi får for tiden. Derfor er de interessante, og selvom vi ikke kan udelukke, at vi får en ny kulderekord, så bliver sandsynligheden mindre og mindre i en varmere og varmere verden, lyder det.

Den automatiske målestation, der målte temperaturen på minus 69,6 grader Der blev sat flere målere op i 1990’erne af forskere fra University of Wisconsin-Madison. Det skulle hjælpe til at forstå de meteorologiske forhold på indlandsisen. Måleren i Klinck blev pillet ned og sendt til Antarktis i 1994. Foto: Mark Seefeldt

Vigtigt for fremtiden

Temperaturen, der har fået den nye rekord, er fra 22. december 1991 og er på minus 69,6 grader. Efter fundet i de gamle målestationers data blev World Meteorological Organization, FN’s organ for vejr, klima og vand, gjort opmærksom på fundet i arkiverne, og de har nu bekræftet, at de data er valide.

Og når WMO interesserer sig så meget for de gamle tal, så handler det om, at de kan gøre os klogere på, hvor omfattende klimaforandringerne kan blive. Det siger WMO’s generalsekretær, den finske professor Petteri Taalas.

- Vores fokus har i de senere år været på varmerekorder på grund af klimaforandringer. Den nye rekord er en vigtig påmindelse om, hvor store kontraster der er på planeten og dermed give en bedre forståelse af både nuværende og historiske klimaekstremer, udtaler han i en pressemeddelse fra WMO.

Der rekordkolde temperatur blev målt et sted, der hedder Klinck. Det ligger i 3105 meters højde, nær indlandsisen topografiske højdepunkt.

Tangerer russisk rekord

Der er ikke nye data fra Klinck, der kan fortælle mere om netop den udvikling, som både DMI og WMO interesserer sig for. Men man kan lære mere, hvis man kigger et nøk længere ned af listen over laveste temperaturer. I Rusland har man målt minus 67,8 grader i Verkhoyanksk i februar 1892. Og den måling er interessant, siger senior klimatolog John Cappelen fra DMI.

- Verkhoyanksk er det samme sted, hvor man i sommer målte 38 grader i forbindelse med hedebølgen i Sibirien. Rekorden mangler stadig at blive bekræftet af WMO, men uanset hvad, er det et vidnesbyrd om, hvor store udsving i temperaturer, vi kan opleve på Jorden, siger han.

Facebook
Twitter