DMI: Morgendagen byder på forhøjet vandstand flere steder i landet

Flere lavtliggende områder kan komme til at stå under vand.

DMI varsler forhøjet vandstand i morgen. Noget, der vil kunne mærkes som bådejer. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix Denmark)

Store vandmængder fra både Kattegat og Den Botniske Bugt vil fra i morgen formiddag til i morgen aften forårsage forhøjet vandstand i store dele af Danmark, skriver DMI.

- Der er varslet forhøjet vandstand for Sjællands nordkyst, Roskilde Fjord, områder omkring Fyn, Smålandsfarvandet og fjordene ovre ved Flensborg, Haderslev og Aabenraa, forklarer DR's vejrvært Anders Brandt.

Jyllinge Nordmark blev tilbage i 2019 hårdt ramt, da Roskilde Fjord løb over sine bredder. Helt så galt kommer det heldigvis ikke til at gå denne gang. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Det skyldes, at det næste døgns massive blæst vil skubbe vandmasser mod Danmark fra to retninger.

- Det er en kombination af, at vand bliver presset ned gennem Kattegat, og at det bliver presset ned gennem Den Botniske Bugt i Østersøen. Det kan simpelthen ikke løbe væk, så det bliver stemmet op i dansk farvand, siger Anders Brandt.

Derfor vil de forhøjede vandstande også ramme forskellige egne på forskellige tidspunkter.

- Først på dagen topper vandstanden ved Nordsjælland og Nordfyn, og om aftenen kommer turen så til det sydfynske øhav og fjordene i Sønderjylland.

Havnemoler kan komme under vand

Lokalt vil vandstanden flere steder nå 120-130 centimeter over det normale. Og det betyder, at de maritimt interesserede skal være opmærksomme.

- Der kan være havnemoler, der kommer til at stå under vand, så hvis man har en båd liggende eller et surfbræt, så har man lige i morgen til at få det ind.

Flere steder kommer vandstanden om på 130 centimeter over normalen. (© DR vejret)

Og også landkrabberne har grund til at være lidt opmærksomme, forklarer Anders Brandt.

- Det her kommer til at ramme de lavtliggende områder, og veje og engområder kan blive oversvømmede.

- Så man skal lige være opmærksom på, hvor man kører i morgen eftermiddag, hvis man bor i nogle af de her lavtliggende områder, siger Anders Brandt.

Vejrværten spår dog, at vi fra midnatstid i morgen vil begynde at se vandet trække sig tilbage.