DMI varsler snestorm: 'For at sige det på godt jysk bliver det rigtig træls at skulle ud i'

Store dele af landet skal forberede sig på isglatte veje og forsinkelser i trafikken onsdag.

En stor del af danskerne vil vågne op til heftigt snevejr onsdag morgen. DMI opfordrer til, at man er opmærksom på glatte veje. (Foto: John Randeris © Ritzau Scanpix)

Onsdag melder vinteren sin ankomst i mere end én forstand. Meget tyder nemlig på, at store dele af Jylland kan fejre 1. december med en ordentlig omgang sne.

En prognose fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) viser, at man onsdag forventer, at der vil falde mellem 10 og 20 centimeter sne i den centrale del af Jylland og i Nordvest- og Nordsjælland.

Men hvis man håber på et smukt snelandskab, bliver man sandsynligvis slemt skuffet fortæller Mette Zhang, der er vagthavende meteorolog hos DMI. Temperaturen kommer nemlig til at ligge omkring frysepunktet og op til et par grader, så sneen kommer hovedsageligt til at falde som tøsne, og derfor kan det gå hen og blive noget rigtig sjask.

- For at sige det på godt jysk bliver det rigtig træls at skulle ud i. Det bliver tung våd sne og ikke sådan noget pulversne, som man måske godt kunne ønske sig. Det bliver også utrolig blæsende over hele landet, så det vil føles ret barskt mange steder, siger hun.

(Foto: DMI © dmi)

Landet bliver delt i to

Men det er ikke alle danskere, der vil vågne op til hvide veje. Mens den nordlige del af landet får vintervejr med sne og blæst, så kommer man i den sydlige del af landet til at kigge langt efter bare et enkelt snefnug. Her kommer der regn, sydvestenvind og op til 8 graders varme.

Hvem der får sne, og hvem der får regn kommer til at afhænge af det lavtryk, der baner sig ind over den sydlige del af landet i løbet af dagen.

- Nord for det lavtryk vil det blive rigtig koldt, og nedbøren vil falde som sne, men syd for lavtrykket vil det blive relativt mildt og regnfuldt, forklarer Mette Zhang og tilføjer, at de endnu ikke helt ved præcist, hvor det lavtryk vil lægge sig.

Nordjylland får snestorm

I den nordlige del af Danmark vurderer DMI også, at det kommer til at blæse og sne så meget, at der bliver tale om en regulær snestorm.

DR Vejrets vært Anders Brandt forklarer, at definitionen på snestorm er 10 centimeter sne på seks timer, og at det samtidig blæser mindst 10 meter i sekundet. Begge dele, vurderer han, er sandsynligt i morgen.

- Men det vil nok kun blive helt lokalt, der kommer snefygning. Tøsneen er for tung til at fyge, selv om vinden vil blæse med op til kulingstyrke fra øst ved kysterne, og kun de steder, hvor temperaturen kommer under frysepunktet vil sneen kunne fyge. Det ventes især at kunne ske i eftermiddags- og aftentimerne – eller helt lokalt i den indre del af det nordlige og østlige Jylland, siger han.

Risiko for glatte veje

Men snestorm eller ej, så er Anders Brandt og Mette Zhang enige om, at onsdagens vejr kan gå hen og få konsekvenser for trafikken.

Derfor har DMI udsendt varslingen som en såkaldt 'kategori 2-varsel'. Det dækker over farligt vejr, hvor anbefalingerne fra DMI lyder således:

'Vær forberedt på, at vejrudviklingen kan påvirke dine omgivelser og forstyrre trafik og forsyning. Følg myndighedernes råd, og vær ekstra opmærksom, når du færdes ude.'

Mette Zhang opfordrer folk, der skal ud og køre særligt i morgentrafikken i Jylland, til at tage lidt tidligere afsted og være forberedte på, at vejene kan være glatte.

Hos Banedanmark, der er ansvarlig for landets tognet, forventer man dog ikke, at det varslede snevejr kommer til at påvirke togtrafikken.

- Den prognose vi har fået fra DMI er, at der primært bliver tale om tøsne, så vores fortventning er ikke, at det vil komme til at betyde ændringer i togtrafikken. Men det er selvfølgelig noget, vi holder nøje øje med, lyder det fra Banedanmarks pressetjeneste.

Ifølge DMI vil snestormen aftage i løbet af torsdag, men det er svært at forudse, hvor længe sneen vil blive liggende. Vi skal dog forberede os på, at vi den næste tid går nogle kolde uger i møde med tilbagevendende sne- og sludbyger, fortæller Mette Zhang.

DR's vejrvært, Anders Brandt tilføjer, at de danskere, der bor højt, måske kan gøre sig forhåbninger om at få glæde af sneen i lidt længere tid end resten af landet.

- Temperaturen falder med 0,5 grader per 100 meter, og derfor kan bakkedragene få det den afgørende halve grad koldere, der betyder, at sneen bliver liggende i stedet for at tø, siger han.

FacebookTwitter