DMI: Vi risikerer en våd start på det nye år med stormflod

Særligt Roskilde Fjord og Odense Fjord ser ud til at blive ramt af forhøjede vandstande.

Arkivfoto. Sidste år blev blandt andet Hvidovre ramt af en stormflod, der medførte oversvømmelser. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

2019 er ikke mange timer gammel, før husejere i visse dele af landet risikerer at få vandet matriklen godt og grundigt.

Ifølge DMI er det nemlig sandsynligt, at en stormflod rammer Danmark i de første dage af januar.

Nytårets blæsevejr skubber en del ekstra vand ind i de danske farvande, og det får vandstanden til at stige i løbet af tirsdag aften.

Det er i første omgang Roskilde Fjord og Odense Fjord, der står for skud, og vandstanden kommer til at toppe omkring midnat til onsdag.

Efterfølgende fortsætter vandet mod syd, hvor det giver en forhøjet vandstand i vestlige Østersø, hvor Sønderborg og Aabenraa ligger.

Ifølge prognoserne ser sidstnævnte ud til at få den største omgang vand i løbet af onsdag eftermiddag, fortæller vagtchefved ved DMI, Trine Pedersen.

- Lige nu siger prognosen fra det område, at stigningen bliver på 142 centimeter, og det er umiddelbart det højeste. I Roskilde Fjord ligger den på 131 centimeter, siger hun.

Grænsen er 125 centimeter

Der er tale om et forvarsel, og det er derfor usikkert, hvor høj vandstanden bliver, men grænsen for stormflodsvarsling er 125 centimeter, og den grænse kan blive overskredet flere steder i landet, oplyser DMI.

Flere havne og kommuner i de berørte områder er af samme grund blevet varslet om den mulige stormflod, så de kan tage forholdsregler.

Facebook
Twitter