DMI: Vinteren starter mildt men bliver koldere end normalt

Vinterprognose fra DMI forventer en mild december, men så kommer kulden.

(Arkiv) Denne vinter bliver kold - selvom det kolde vejr lader vente på sig, mener DMI. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Hvert år laver DMI en vinterprognose, hvor de prøver at forudsige vejrudsigten et par måneder frem i tiden.

I år er ingen undtagelse, og langtidsmeteorolog og vagtchef hos DMI Martin Lindberg forudser, at vintervejret vil vise sig fra flere sider.

- Denne vinter bliver ikke kun mild - selvom den starter sådan ud. Vi kommer til at få perioder med både mild og hård kulde, og i slutningen af vinteren bliver det koldere end normalt, siger Martin Lindberg.

Indtil videre har vi været heldige med mildt og lunt vejr, selvom vi stærkt nærmer os den første vintermåned. Men koldere luft strømmer snart ind over landet.

Det kolde vejr starter allerede i den kommende weekend, hvor temperaturen vil nærme sig frysepunktet med en dagtemperatur på under 5 grader, og der kommer efterhånden både nattefrost og lokale snebyger.

December

Julemåneden kan byde på mildt og vådt vejr, men også perioder med kulde, nattefrost, slud og sne.

Dermed får man lidt af det hele og alt i alt en gennemsnitlig december.

Selv om den kolde luftmasse kan dominere, vil det endnu ret varme havvand omkring Danmark resultere i en ret normal månedstemperatur. Det kan vi takke den rekordvarme sommer for:

- På grund af den varme sommer og det varme efterår ligger havtemperaturen cirka to grader højere end normalt, fordi det tager lidt tid, før havtemperaturen falder igen. Derfor tror jeg, at starten på vinteren ikke bliver særlig kold, siger meteorolog Martin Lindberg.

Om det kan blive til en hvid jul, er dog for tidligt at sige endnu.

Januar

Selvom det er forbundet med en del usikkerhed at forudse vejrforhold længere fremme i tiden, tyder det på, at der kommer til at være et højtryk, der i vinterperioden normalt betyder koldt og mere tørt vejr.

Perioder med kulde er derfor mere sandsynligt end normalt i januar måned.

Selvom meteorologerne til dels kan spå om temperaturen i årets første måned, ligger den alligevel for langt ude i fremtiden til, at de kan forudse mængde og type af nedbør.

Det afhænger nemlig af højtrykkets placering, og det kender man ikke på nuværende tidspunkt.

Februar

Næste års anden måned bliver formentlig et miks af kulde i perioder afbrudt med lidt lunere vejr.

Men langtidsmeterologen Martin Lindberg forventer, at februar bliver koldere end normalt.

I februar er der nemlig tendenser i prognoserne til et højtryk over Grønland og Island (en såkaldt ”grønlandsblokering”) samt lavere tryk end normalt over Sydøsteuropa.

Dermed kan der ind over Skandinavien strømme kold luft, som vil medføre dagsfrost og snebyger.

Når vinteren er ovre, vil vi formentlig se tilbage på en vinter, som har været til den lidt kolde side, fordi sandsynligheden for en decideret mild vinter er relativt lille, vurderer Martin Lindberg.

Facebook
Twitter