DR meteorolog Mikael Jarnvig: Regnbygerne har taget over - april slutter vådt

Den sidste uge af april bliver med grå skyer. Det giver vand til en tør jordbund.

Mandag var der regnbyger over landet. Her er det i Haderslev, og Jylland får resten af april mellem 20 og 30 millimeter vand. Foto: Viggo Hjort Kohberg

Selvom april så ud til udelukkende at have en sol på vejrkortet, så er der forandringer i månedens sidste uge.

Tiltrængte forandringer, hvis man kigger på mængderne af vand i jorden. Inden mandag havde vi kun fået omtrent fem millimeter regn på landsplan. Det er meget lidt, selv for april, der normalt er årets tørreste måned. Derfor bærer planter og jord præg af en knastør april, hvor solen har domineret, og der kun er faldet 8,6 millimeter regn på landsplan. De seneste fem år har april måned haft mellem 14,5 og 74,3 millimeter.

Der kommer byger til det meste af landet de næste dage, siger prognoserne fra DMI.

Men selvom der er regnbyger over os resten af måneden, så ender april 2020 stadig som en tør måned under normalen på 30 millimeter nedbør. Det forklarer

meteorolog
ved
DR
Vejret Mikael Jarnvig.

- Tirsdag ser stort set tør ud, men de følgende dage kommer der regn i perioder. Det er både spredte regnbyger og lidt større områder med regn, der besøger landet, og de udvikler sig løbende. Derfor er det umuligt nøjagtigt at forudsige, hvor og hvornår det regner. Vi skal dog ikke forvente, at det vil regne hver eneste dag alle steder, forklarer han.

De grå skyer har igen blæst ind over landet, og de har regn med sig. Det er godt for især landbruget, der har måttet kunstvande. Her er det ved Haderslev. Foto: Viggo Hjort Kohberg

Ugen kommer til at give mest vand til Jylland, hvor der falder mellem 20 og 30 millimeter. Fyn, Sjælland og

Bornholm
får 10 til 20 millimeter.

Skubber til tørkeindeks

Regnen er tiltrængt, og især landmænd har kigget mod himlen og håbet på grå skyer. Deres

afgrøder
har nemlig haft svært ved at suge vand op af jorden. Det kan man blandt andet se i Danmarks Meteorologiske Instituts Tørkeindeks.

Her har april været rekord tør, og toppede søndag 26. april med et indekstal på 9,9 på skalaen, der går til 10.

Siden har regnen trukket tallet i den modsatte retning, så det i dag er faldet til 9,6. Men det betyder ikke, at planterne er reddet, forklarer Mikael Jarnvig:

- I forhold til hvor tør jorden er, så batter tre millimeter ikke ret meget, og det er slet ikke nok til at aflyse

tørken
. Der skal mere til.

Hvis

prognoserne
holder, falder tørkeindekset de kommende dage, men det vil ikke ændre på, at april 2020 bliver en meget tør måned. Dels er der faldet mindre regn end normalt, men fordampningen har været enorm høj på grund af mange dage med sol og varme.

- I tørkeindekset indgår både nedbøren og fordampningen. Marts var også tør og derfor begyndte april med

underskud
fra starten, fortæller han.

Facebook
Twitter