Dramatiske forskelle på Europas vejr den næste uge

Fra sol og tørke i vest til torden og skybrud i øst. Europas lande får vidt forskelligt vejr.

Dette vejrkort viser, hvor meget regn der ventes at falde inden for de næste 7 døgn. Bemærk de violette farver over Balkan, der betyder meget store regnmængder. Samtidig er Portugal og Spanien helt hvide, og det betyder, at prognosen ikke forventer regn i dette område. (Foto: Grafik wetterzentrale.de © wetterzentrale.de)

Man skal være varsom med at rejse sydpå på ferie, fordi man er utilfreds med vejret i sit eget land. Især i den kommende uge kan man komme gruelig galt afsted, hvis man vælger den forkerte side af syden.

Dette foto er fra Skadarsøen i Montenegro, hvor der ventes meget regn i den kommende uges tid. (Foto: SCANPIX © imago images / blickwinkel)

Kraftig regn på Balkan

Store dele af Sydøsteuropa kommer til at opleve særdeles regnfuldt vejr og givetvis også torden med risiko for skybrud og deraf følgende oversvømmelser. Prognoserne har beregnet, at det meste af Balkan får mellem 50 og 100 mm regn i den kommende uge.

Mange steder kan der snildt komme 150 mm. Da der er mange bjerge og floder, er der stor risiko for, at de store regnmængder ikke kan rummes i floderne, der derfor går over deres bredder.

Dette foto er fra 2008 og er taget efter en naturbrand i en eucalyptusplantage. Lange perioder uden regn øger risikoen for naturbrande. (Foto: SCANPIX © Scanpix)

Sol og tørke på den Iberiske halvø

I den vestlige del af Sydeuropa - specielt Portugal og Spanien - vil det blive fuldstændig anderledes. Her vil solen skinne fra en næsten skyfri himmel, og der vil ikke falde en dråbe regn. Temperaturerne vil de fleste af dagene komme op omkring 25 grader, og derved vil fordampningen blive temmelig stor. Vandløb vil skrumpe og marker, der ikke er kunstvandede, bliver knastørre. Risikoen for naturbrande vil også stige.

Denne flod hedder Rio Chillar og ligger i Spanien. Hvis det regner meget, er floden fyldt med vand, men i regnfattige tider tørrer den ud. I den kommende uge kommer der ikke mere vand i floden. (Foto: SCANPIX © Scanpix)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter