DR’s vejrbil fylder to år: 'Vores Vejr' kommer rundt i landet som aldrig før

Siden flytningen til Aarhus for præcis to år siden har DR Vejret lavet indslag fra over 150 forskellige steder i Danmark.

Det er i dag præcis to år siden, at DR Vejret sendte fra Aarhus for første gang siden flytningen, og det er en dag, der er værd at fejre. For flytningen har haft kæmpe betydning for DR Vejret.

Med sin karakteristiske himmelblå farve og en perfekt illustration af det omskiftelige danske vejr malet på siden suser DR’s vejrbil gennem det ganske danske land – livligt søgende efter orkanens øje.

Eller også for at tage temperaturen på den danske sommer, som vi hvert år ængsteligt drømmer om og håber på, at det er besværet værd at hive havemøblerne frem for.

Datoen siger 21. september 2018, og i dag er der bestemt ikke tale om hverken sol eller sommer, men derimod om en storm ved navn Knud, som har indtaget den nordvestlige del af landet. Vejrbilen har derfor sat kursen mod Klitmøller, også kaldet Cold Hawaii, for at tage bestik af stormens omfang.

DR Vejret-værten Christian Cherry husker tydeligt den dag. Han stod der nemlig. Midt i stormen og sendte ’Vores Vejr’.

- Vi kunne se, at der kom et blæsevejr, der kunne blive en storm, og som ville ramme den nordvestlige del af landet. Vi besluttede med meget kort varsel, at vi ville tage afsted og sende derfra.

- Da vi kom frem til Klitmøller, var der virkelig gang i den. Det var en rigtig blæsende dag, men det var også en dag, hvor folk var ude for at mærke naturens rasen. Det var en af de dage, hvor man virkelig husker, at man var ude, og jeg husker, der kom mange hen til os for at tale. Både danskere og turister.

- Jeg kan huske, at vi måtte tørre linsen mellem spørgsmålene fra Johannes Langkilde. Jeg kan helt klart mærke, at det giver noget ekstra, når jeg selv står der. Det er med til at forstærke oplevelsen og gøre det mere personligt i formidlingen.

- Det der med at være ude i ekstremt vejr giver rigtig god mening, når man har vejrbilen, og det er jeg sikker på, vi bliver ved med at gøre.

To år på farten

Så spoler vi lige tiden frem igen til i dag. For ikke nok med at det er to år siden første udsendelse på Dokk1 i Aarhus Havn, så er det også to år siden, at DR’s nye vejrbil blev introduceret.

Historien om udsendelsen fra Klitmøller er et meget godt eksempel på de muligheder, den nye vejrbil giver. Fra tidligere at skulle afsted med tre biler for at lave en udsendelse kan man nu nøjes med en enkelt.

Vejrbilen har samlet alt, der skal bruges i én bil, som altså både fungerer som studie og afviklingssted.

Ved at samle alt et sted har DR Vejret haft mulighed for at rykke ud meget hurtigere end tidligere, og det har givet Christian Cherry mange gode oplevelser, hvor især en skiller sig ud.

- En af de fedeste oplevelser for mig var VM i sejlads, fordi man virkelig kunne bruge vejrudsigten til noget helt konkret. Ofte skal vi dække en landsdækkende eller regional vejrudsigt, men her gik vi ned helt lokalt og fandt ud af, hvilke vindforhold, der gjorde sig gældende, og hvordan sejlerne så skulle gebærde sig på vandet. Det var en rigtig interessant opgave.

- Det har vi gjort før, men det var ekstra specielt at gøre med vejrbilen, fordi vi tog studiet helt spontant med. Det var faktisk bare mig, der kørte afsted i bilen og satte en vejrudsigt op på en time. Det er det, der er så fantastisk med den her bil. Med to mand, mig selv og en kameramand, kan vi lave en vejrudsigt nærmest over alt i landet. Det er fantastisk.

Med ture til steder som Allinge på Bornholm, Sundby på Lolland, Kerteminde på Fyn, Meling lidt ude for Sønderborg og mange, mange flere har vejrbilen virkelig vist, at der ingen begrænsninger er for, hvor i landet man kan sende fra.

Og siden flytningen til Aarhus fra København har DR Vejret faktisk sendt 200 udsendelser fra vejrbilen.

Derudover bruges vejrbilen også til at dække vejret i forbindelse kulturelle begivenheder som Dragefestivalen på Rømø eller Wind Festival i Blokhus. Begivenheder hvor vejret har en enorm betydning.

Det kom i høj grad til udtryk under skybruddet tilbage i maj 2019, hvor 'Vores Vejr' sendte fra Moesgaard Museum i Aarhus, der under åben himmel lagde scene til premieren på 'Kong Arthur'.

'Vores Vejr' i øjenhøjde

Vejrudsigten er en vigtig del af sammenhængskraften i Danmark. En samtale om vejret kan altid løse op for mere dybdegående samtaler mellem mennesker.

Og det er noget, Christian Cherry virkelig kan mærke, når han er afsted med vejrbilen.

- Jeg kan huske, at vi var forbi Følle strand i 2018, hvor en mand fortalte, at han ikke havde oplevet en varme så voldsom i 30 år. Og på den måde kan vi bruge de lokale til at gøre historien endnu bedre og endnu mere nærværende.

- Vejrbilen er en form for magnet, når vi kommer ud med den. Den skiller sig ud, og folk ser den. Folk er meget åbne og kommer ofte hen og fortæller, hvordan de bruger os, og så kommer de med konstruktiv kritik.

  • Vejrbilen er blevet en attraktion, når 'Vores Vejr' rejser gennem landet. Især om sommeren flokkes folk til for at se bilen og værterne i aktion.
  • Vejrbilen kommer vidt omkring, og selv stormen 'Knud' kunne ikke sætte en stopper for Christian Cherry og resten af holdet på 'Vores Vejr'. (Foto: Klaus Wendelboe)
  • Det er meget normalt, at der kun er fire afsted, når der skal laves udsendelse. Men faktisk kan man nøjes med to, hvis det skal gå hurtigt. (Foto: Asger Meller Jørgensen)
  • Monitoren kan flyttes ud af bilen, så der bliver et helt studie under den åbne himmel. (Foto: Asger Meller Jørgensen)
  • Men den kan også beholdes inde i bilen i ly for sol eller regn.
  • Både børn og voksne følger med, når vejrbilen er afsted. (Foto: Asger Meller Jørgensen)
1 / 6

- En anden ting er, at jeg som vært bliver mere bevidst om, at jeg er i et bestemt område, og det gør mig bedre som vært.

- Det kan jo være, at når det blæser en kuling, så siger de i København, at det stormer, mens man på vestkysten måske bare siger, at det puster en smule. På den måde bliver vejret sat ind i en kontekst, og det hjælper i forhold til ikke bare at vise Danmark på et todimensionelt kort, men hvordan det virkelig ser ud.

- Jeg er 100 procent sikker på, at vi ikke er færdige med at trille rundt i landet, og jeg håber, vi også kommer rundt til områder, vi ikke har været. Der er ikke nogle begrænsninger i forhold til, hvor vi kan tage hen.

Der er ingen tvivl om, at den nye vejrbil er og har været en stor succes, og det ligger kraftigt i luften, at bilen også fremover vil køre landet tyndt i jagten på den gode historie og den præcise vejrudsigt.