Du får brug for planlægning, hvis du skal nyde vinterferien uden regnvejr

Den kommende uge byder på flere regnfulde dage.

Regnbuen over Ebeltoft Vig. Foto: Anna Perregaard

Hvis man hører ordet nedbør i samme sætning som uge syv, så er det typisk folks ferieplaner, der afgør, om det er en god nyhed eller en dårlig nyhed.

Skal du på ski - enten sydpå til Alperne på ski eller mod de nordiske nabolande - kan du nemlig håbe, at nedbøren vil falde som snefnug. Men er rejsedestiantionen for den kommende uge inden for landets grænser, så bliver det noget mere våd oplevelse.

Der er venter nemlig flere dage med regn i den kommende uge, fortæller vejrvært Louise Gade fra DR Vejret.

- Vinterferien står i lavtrykkenes tegn. Det er ikke for sjov, at vi bor på det, der kaldes "lavtrykkenes motorvej", siger hun.

Det ene lavtryk efter det andet snurrer gennem Nordatlanten og giver os ustadigt og til tider noget blæsende vejr i vinterferien. Mildt, fugtigt og ustadigt vintervejr, konkluderer hun.

Rolig weekend og våde hverdage

Weekenden ser stille ud, fordi vi ligger i en højtryksryg, men den rykker sig i løbet af søndag, og det giver plads til, at flere fronter kommer forbi.

Derfor ser det ud til, at dagen i dag muligvis er den pæneste, vi får i en rum tid. Så DR's vejrvært opfordrer til, at man suger solskinnet til sig.

- Nyd dagen i dag. Fredag bliver kølig, men flot, for efterhånden er der smukt solskinsvejr til hele landet. Undtagelsen er Bornholm, som får overskyet vejr med slud eller sne i løbet af eftermiddagen, siger hun.

- Lørdag begynder med lidt solskin til den østlige del af landet, men op ad dagen bliver det overskyet med enkelte byger, særligt i Jylland. Det bliver 4-6 graders varme. Og så går det generelt ned ad bakke derfra, siger hun.

Det skyldes, at der allerede fra søndag morgen begynder at trække fronter mod Danmark.

Det kommer med en frisk vind, der altså også bærer skyer med nedbør til os. Og det kan starte stedvis som slud eller tøsne, men går senere over i regn.

Vi kan klare os igennem weekenden nogenlunde tørre, men i den kommende uge vil særligt de tre første dage give regn. Prognoserne lægger op til sammenlagt 50 millimeter regnvand på de tre dage. (Foto: Grafik: Simon Brix)

Flere fronter og forhåbninger om solskin

Vinterferiens hverdage kommer i den grad til at blive påvirket af, at vi mister det højtryk, der lige nu ligger sydvest for Danmark. Der venter nemlig vejr, der kan opsummeres som ret ustadigt, siger Louise Gade.

- I den næste uge kommer lavtrykkene som perler på en snor. De medbringer regn og blæst – nogle dage mere end andre. Gråmelerede, fugtige og relativt blæsende vinterferiedage.

Mandag står lige nu til at give heldagsregn, og det er næppe det vejr, mange håber på at afvikle vinterferien i. Vejrværten opfordrer dog til, at man planlægger efter vejrudsigten.

- At kæmpe mod vejrguderne er som at tisse i modvind: Du taber. Min opfordring er bare at forsøge at få det bedste ud af det; Afsæt en dag til filmhygge i sofaen, drik varm kakao, sæt dig ved læselampen og få færdiggjort en god bog, eller klæd ungerne på i regntøj og fyr den af i vandpytterne, siger vejrværten.

Der skal dog nok være mulighed for at komme udenfor i tørvejr, men næste uges vejr indeholder dog stadig andre af vinterens faste elementer som blæsevejr og lave temperaturer.

Så forårsfornemmelserne og rene solskinsdage bliver næppe at finde i uge 7.

- Der skal også nok komme perioder med tørvejr, og med en portion optimisme også lidt solskin, siger hun.

Ifølge seneste prognoser ser første halvdel af tirsdag eksempelvis ud til at byde på tørvejr. Den mest blæsende dag er umiddelbart torsdag, hvor vi ligger på sydsiden af et lavtryk.

- Det er altid her, det blæser mest, siger Louise Gade.