Du kan være heldig at se sne til jul. Men du skal være meget heldig

Chancerne for hvide snefnug eksisterer kun i ringe grad til jul.

De næste dage kommer der endnu flere solskinstimer, men det ser ikke ud til, at der kommer sne. Her er det Vilsundbroen i Thy.

Der er ikke meget håb tilbage, hvis du stadig håber på et vejr, der får hele landet til at ligne en scene fra en julefilm.

For julen bliver uden sne, slud og frost. I hvert fald for langt, langt de fleste af os, fortæller vejrvært Christian Cherry fra DR Vejret. Landet bliver nemlig delt op i to, når det gælder julevejret.

- Chancerne for hvid jul er nærmest lig nul. I hvert fald den landsdækkende. Et lavtryk bevæger sig ind over den sydlige del af landet, og dagen begynder grå og våd i den sydøstlige del af landet. Det bliver især Bornholm, Falster og Møn, der får en del regn. Det vil være gråt i de dele af landet indtil sidst på eftermiddagen, når vi er ved at sætte os til bords. Først der har vi opklaringen, siger Christian Cherry.

Helt anderledes står det til, hvis du skal fejre Jesu fødsel i Jylland.

- Det bliver en flot blå jul i Jylland og de nordlige egne, der er frit for skyer og plads til sol. Men det bliver også koldt og med risiko for pletvis glatte veje, når man skal afsted mod juledestinationen.

Mere regn og stadig små chancer for sne

Det er bygerne over Kattegat, der er mest sandsynlige som gavegivere af sne, forklarer Christian Cherry.

- Det kan ikke udelukkes, at der kan komme nogle Kattegat-byger, og i dem kan der godt være lidt hvidt i. I så fald vil det være de nordvendte kyster, Nordsjælland, Storebælt, Kattegat-øerne, Djursland og Østjylland der kan få lidt vinterligt nedbør, så der kan man være heldig at se lidt sne, fortæller han om morgendagens prognose.

Han tror dog, de fleste af os må fejre jul helt uden et snefnug i sigte. Fordi selvom prognoserne også viser, at der kan være lidt sne i det lavtryk, der kommer syd for landet, så er temperaturen de fleste steder for høj.

- Chancen eksisterer, men selvom det kan falde som sne over Sønderjylland og Bornholm, så tror jeg, det smelter, inden det rammer os, siger han.

Det kolde vejr fortsætter 1. juledag, men snechancerne forøges altså ikke, lyder det fra DR's vejrvært.

- Med nordenvind og næsten ingen skyer får vi en kortvarig, kold periode. Med nattefrost mange steder natten til juledag, og især risiko med glatte veje i den sydøstlige del af landet, hvor der er faldet regn dagen inden. Muligheden er der stadig for, at vi kan få byger med vinterlig nedbør langs de nordvendte kyster omkring Kattegat og Storebælt.

Slutter blæsende

Og selvom man kigger nogle dage frem, så ser det ud til, at december formentlig slutter næsten snefri. Weekenden får nemlig et skifte i vejret. Men det hele handler om timing, siger Christian Cherry.

- Der kommer en front med meget regn i løbet af lørdag, men kommer det tidligere, vil det falde i løbet af de meget kolde nattetimer. Sker det, kan det godt være som sne. Men det mest sandsynlige er, at vi får en del plus grader, mens nedbøren er her. Derfor vil weekenden nok blive våd.

Og søndag kommer der godt gang i blæsten, når den slår over og kommer fra syd med stor styrke. Det har også fået DMI til at varsle om det voldsomme vejr.

- Lørdag kommer varmen tilbage sammen med regn og søndag får vi et kraftigt blæse- og regnvejr til hele landet. Det giver op til stormstød langs Vestkysten, og da den kommer fra stiksyd, giver det også kraftig blæst på broerne. Så der skal man være opmærksom, hvis man skal ud at køre, fortæller han.

Der kommer stormende kuling med vindstød af stormstyrke op langs den jyske vestkyst.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter