Dyster prognose: Tornadoer vil ramme Danmark i 2050

Hvis klimaudviklingen får lov at fortsætte som hidtil, bliver vejrudsigten for 2050 ganske dyster, forudser DR's vejrredaktør.

Kraftigere regn, oversvømmende skybrud og usædvanligt voldsomme tordenbyger vil vælte ned over Danmark. Mindre tornadoer vil langt oftere hvirvle sig rundt og skabe ulykker herhjemme.

Så dyster ser vejrudsigten for 2050 ud set gennem brillerne på DR's vejrredaktør og klimaekspert, Jesper Theilgaard.

- Vejrudviklingen er en logisk følge af, hvordan vi har indrettet os i verden i dag. Skyerne bliver voldsommere, fordi der dannes mere energi. Det vil føre til flere små tornadoer herhjemme, siger Jesper Theilgaard.

Han understreger dog, at der næppe bliver tale om enorme tornadoer, som vi kender dem fra eksempelvis USA og Sydamerika.

Jesper Theilgaard forudser samtidig, at danske temperaturer på 36-37 grader, som vi i dag kalder varmerekord, vil være mere almindelige tilstande på en dansk sommerdag i 2050.

Hvis udviklingen fortsætter

De dystre prognoser forudsætter, at klimaudviklingen fortsætter som hidtil. Altså som en følge af, at verdens politikere ikke ændrer kurs på området.

Med en fiktiv tv-vejrudsigt fra juli 2050, advarer Jesper Theilgaard om udviklingen. Videoen er lavet af WMO, som er FN's afdeling for meteorologi. Deres viden tager udgangspunkt i rapporterne fra FN's klimapanel, hvor verdens førende klimaforskere sidder.

- Er klimaforandringerne slet ikke til debat?

- Det hele er ikke til debat. Der er ting vi ved definitivt. Det er klart, at jo flere drivhusgasser vi smider ud, jo mere energiholdig vil kloden være. Det er sandt, at lufttemperaturen globalt ikke er steget meget siden årtusindskiftet, men det er havtemperaturen, siger Jesper Theilgaard. 

Han forudser, at flere steder i verden bliver udtørrede og ubeboelige, og at levevilkårene her vil forandre sig grundlæggende. Fordelingen af mad og vand vil forandre sig og vil påvirke verdens civilisation, hvor vi har indrettet os med landegrænser, for folk bliver tvunget til at flytte væk.

- Vi er nødt til at forberede os og tilpasse os det her, for forandringerne er på vej. Verdens ledere skal finde ud af, hvordan vi håndterer de aktuelle problemer, og hvordan løser vi udviklingen på lang sigt, siger Jesper Theilgaard.

Facebook
Twitter