Efterårsferien gav den sidste dråbe: Nu har vi fået et helt års nedbør

Det er især marts og september, der har givet os ekstra meget regn.

Vandpytter er blevet et næsten fast element på byens asfalt. (Foto: Viggo Hjort Kohberg)

I børnenes efterårsferie har mange været tvunget indendørs på grund af store mængder regn og dertilhørende mudder. Regn, regn og atter regn har præget især de to første efterårsmåneder, men også marts fyldte godt op i vanddepoterne.

Marts måned i år blev faktisk den vådeste marts nogensinde målt i Danmark med 106,5 millimeter mod de normale blot 46 millimeter (ifølge klimanormalen 1961 - 1990).

Indtil videre er der faldet 716 millimeter regn i år. Normalt falder der 712 millimeter på et helt år. (© dmi)

Store udsving i løbet af året

Det skal siges, at i månederne efter marts kom de danske jorde under pres, da både april og maj var meget tørre, og satte tørkeindekset i alarmfarver.

Sommeren blev på papiret gennemsnitlig, men flere af regnskyllene kom i klynger. Samlet set bød juli for eksempel på 36 skybrud, men 24 af dem kom den 31. juli.

Den dag faldt der mere end én måneds regn nær Aarhus. Normalt falder der ifølge klimanormalen i Danmark 66 millimeter regn i hele juli måned, men målestationen i Aarhus Lufthavn fik 88,4 millimeter - på ét døgn.

I august var det især nordjyderne, der fik regnen at mærke, og så kom den famøse september og hældte den ene spand vand ud over landet efter den anden.

Oktober fulgte trop, og DMI justerede i den anledning tørkeindekset til et mudderindeks, for snart set ingen danskere ser ud til at mangle vand til haverne på nuværende tidspunkt.

I skrivende stund er der faldet 716,4 millimeter indtil videre i 2019. På et helt år falder der i gennemsnit i Danmark 712 millimeter, så bægeret er flydt over med regn, og mon ikke november, og december også kommer til at spytte lidt i regnskabet.