Efterårsvejr truer med kraftig regn og blæsende vejr

Der kan falde en halv måneds regn, når et lavtryk tirsdag passerer Danmark.

Kraftigt regnvejr vil tirsdag ramme store dele af landet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Har man ikke allerede fundet regntøj og paraplyen frem, så er det på høje tid at gøre det.

Et kraftigt regnvejr skal det kommende døgn passere Danmark, og nogle steder kan der falde op til 50 millimeter regn.

Det er et lavtryk, som dannes på grænsen mellem meget varm luft over Sydvesteuropa og koldere luft over Atlanterhavet, som fra natten til tirsdag giver de store mængder regn og blæsende vejr.

Regnen kommer natten til tirsdag

I løbet af natten ventes regnvejret at nå frem til det vestlige Jylland, hvorfra det breder sig ind over store dele af landet.

Tirsdag morgen kan der være faldet op til 10 millimeter regn, inden et mere udbredt område med kraftig regn skal ind over landet tirsdag formiddag.

Det er lun luft, der blæser op over Danmark, som natten til tirsdag lader temperaturerne holde sig oppe mellem 15 og 18 grader.

Vejrkort for natten til tirsdag. (Foto: © DR vejret)

Kraftig regn og torden i formiddagstimerne

Det er endnu lidt usikkert, hvor i landet de største mængder regn ventes at falde, men når lavtrykket i løbet af tirsdag morgen og formiddag bevæger sig op over Danmark fra sydvest, vil det være ledsaget af kraftig regn, der især ser ud til at falde i den nordlige halvdel af Jylland - og måske også hen over Nordsjælland.

I forbindelse med den kraftige regn kan der være torden, og på ganske få timer vil der i morgen- og formiddagstimerne kunne falde 30 til 50 millimeter regn.

I løbet af formiddagen tiltager vinden. I den sydlige del af landet fra sydvest, mens den i den nordlige og vestlige del af landet drejer mod nord, og i Nordjylland vil der kunne komme kraftige vindstød.

Vejrkort for tirsdag formiddag. (Foto: © DR vejret)

Blæsende eftermiddag - fortsat med byger

I løbet af eftermiddagen bevæger lavtrykket sig med den kraftige regn ud over Kattegat og videre til Sverige.

Det klarer noget op, men der vil resten af eftermiddagen fortsat kunne komme kraftige byger, mens vinden gradvist drejer mod nord og nordvest i det meste af landet.

Den tiltager til hård vind til kuling, og ned gennem Kattegat og Storebælt kan der en overgang komme vindstød af stormstyrke. Den kraftige vind vil tirsdag eftermiddag blæse på tværs af Storebæltsbroen.

Vejrkort for tirsdag eftermiddag. (Foto: © DR vejret)

Hen over den sydligste del af landet vil vinden blæse fra vest og sydvest, og sidst på eftermiddagen og først på aftenen kan der ved Østersøen forekomme vindstød af stormstyrke.

Når tirsdagen er omme, kan der i den nordlige halvdel af landet stedvis være faldet over 50 millimeter regn.

Selv om oktober med normalt 83 millimeter er den mest nedbørrige måned på året, svarer de forventede nedbørsmængder til mere end en halv måneds regn, der ventes at falde på under et døgn.