Ekstrem kulde og snefygning på vej til Danmark

Især Bornholm vil blive ramt af de næste dages voldsomme vejr.

Der kan opstå farlige situationer i forbindelse med den kommende uges sne- og blæsevejr, fortæller vagthavende meteorolog ved DMI, Janne Hansen. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Selv om kalenderen på torsdag viser 1. marts, skal man kigge overordentlig langt efter forår og varme den kommende tid.

Danmark er nemlig sendt i dybfryseren langt ind i næste uge.

Snefygning kan give farlige situationer

Og som om det ikke er nok, at man både skal have gang i isskraberen og huske det helt tykke halstørklæde, når man træder udenfor sin dør, så kan der opstå decideret farlige situationer, når de kommende dages sne og blæst skaber snefygning.

Det forklarer Janne Hansen, vagthavende meteorolog hos DMI:

- Hvis der kommer til at falde 20-50 centimeter sne, som der er indikationer på, så kan der dannes meget store mængder sne i forbindelse med snefygning. Det kan i sidste ende have sundhedsmæssige konsekvenser - hvis der for eksempel er nogen, der skal på hospitalet, og ikke kan komme frem, forklarer Janne Hansen.

- I sig selv er snefygning ikke farligt, men hvis den gør, at det ikke længere er fremkommeligt, så kan der opstå farlige situationer.

Smukt og koldt weekendvejr ved Følle Strand, Djursland. (© DR BRugerbillede)

Bornholm er mest udsat

Det er i første omgang Bornholm, der vil blive ramt af de store mængder sne - der vil begynde at falde henover weekenden - og Janne Hansen opfordrer til, at man følger vejrets udvikling hos Vejdirektoratet og i øvrigt følger politiets anvisninger.

Det er et kraftigt højtryk, der sender den meget kolde luft ned mod Danmark fra nordøst. Og når den kolde luft møder det relative varme vand omkring Danmark, dannes der snebyger.

- Lige nu er det Bornholm, der er meget udsat. Men vinden ser ud til at gå i øst i løbet af tirsdagen, og så vil Lolland-Falster også være udsat. Det er lidt længere fremme og derfor lidt mere usikkert, men Sydhavsøerne ligger også i risiko for at blive ramt.

Indtil mandag morgen forventes der at falde op til 10 centimeter sne på Bornholm, mens "solskinsøen" i løbet af næste uge vil opleve mellem 20 og 50 centimeter sne.

En smuk vintersolopgang i Dollerup Bakker ved Viborg. (© DR BRugerbillede)

Hele landet i dybfryseren

Hele landet vil dog komme til at klapre tænder i kulden. Den kolde luftstrømning lægger sig nemlig som et tykt tæppe over hele Danmark og i næste uge kommer termometret på intet tidspunkt over frysepunktet.

Temperaturerne vil i hele perioden ligge mellem 0 grader og ned til omkring minus 10 grader.

- Det vil være koldt og vinden vil tage til i løbet af ugen, siger Janne Hansen.

Facebook
Twitter