Ekstrem snestorm tvinger det østlige USA i knæ

Millioner af amerikanerne er tvunget inden døre det næste døgns tid, når rekordstorm rammer.

Det meste af det østlige USA står det næste døgns tid i en historisk voldsom snestorm, hvor omkring 75 millioner mennesker forventes at blive berørt.

Fem stater er i undtagelsestilstand, tusindvis af flyafgange er aflyst, otte meldes dræbte, og i nogle byer vil snehøjderne nå op på 90 centimeter.

- Det er enorme snemængder, der falder på kort tid. Mellem en hel og en halv meter på et døgn, samtidig med der blæser en hård vind til kuling, som vil give kraftig snefygning, forklarer DR's meterolog Michael Jarnvig.

- Det er der ikke nogen sneplove og saltspredere, der kan holde trit med. Derfor vil trafikken bryde sammen i et meget stort område, siger han.

En lignende snestorm i Danmark mindes Michael Jarnvig aldrig har fundet sted.

De trafikale problemer har allerede haft alvorlige konsekvenser.

BBC skriver, at otte mennesker er dræbt i trafikulykker i Tennessee, North Carolina og i Kentucky. I North Carolina melder man om 928 trafikulykker fra torsdag nat til fredag eftermiddag, skriver NBC News.

Også lufttrafikken er påvirket af stormen. Mere end 6.200 flyafgange er aflyst fredag og lørdag, skriver CNN.

- Jeg har ikke set noget lignende

Et af de værst ramte steder er i Washington, hvor man forventer, det vil blæse 13 meter per sekund kombineret med store mængder sne.

- Jeg har boet i Washington DC næsten hele mit liv, og jeg tror ikke, at jeg har set noget lignende. Det er en ekstrem stor storm, siger Muriel Browser, Washingtons borgmester.

Alle skoler i Washington-området har i dag været lukket på grund af den ekstreme storm, skriver Washington Post.

Også New Yorks borgmester, Bill de Blasio, opfordrer sine borgere til at være beredt.

- Vi gør os klar til den første store storm denne vinter. Jeg vil lade mine borgere vide, at vi er forberedte og klar til, hvad der kommer forude, siger han ifølge BBC.

Uden strøm og mad

Omkring 30.000 af Duke Energys kunder var uden strøm i North Carolina fredag eftermiddag. Også strømforsyningen Dominion Virginia melder om 900 tilfælde, hvor strømmen har svigtet i dag.

Snestormen gjorde det også svært for supermarkedet at servicere deres kunder. Millioner af amerikanerne fik travlt med at hamstre varer til det næste døgns vinterhi. Det gav lange køer, og i sidste ende var det tomme hylder, der mødte kunderne.

  • Print
  • Del artiklen: