Ekstrem varme strømmer ind over Europa, og den kommer rekordtidligt

Flere steder i Europa er temperaturerne rekordhøje, eksempelvis i Sydfrankrig, hvor der lørdag ventes 43 grader.

Det sydvestlige Europa er ramt af hedebølge. Her er det varmekortet for lørdag klokken 14.00. (© DR vejret)

Der er skovbrand i det nordlige Spanien. I det sydlige Frankrig er udendørs, offentlige arrangementer i Gironde-departementet blevet forbudt. Og i Berlin bliver der 40 grader i morgen.

Det hele skyldes en ekstrem varme, der skyller ind over Europa.

Mens det ikke er usædvanligt, at der er varmt om sommeren i det sydlige Europa, så er varmen kommet tidligere, end den plejer, fortæller DR's vejrvært Anders Brandt.

- Torsdag nåede man 40 grader i Sydfrankrig, og det er rekordtidligt. Det er ikke set før, at man har haft 40 grader så tidligt på året i det kontinentale Frankrig, siger han.

- Det er en tendens, at man ser det komme tidligere og tidligere. Det var 16. juni, man nåede 40 grader på det kontinentale Frankrig, og den tidligere rekord var 21. juni. Det er næsten en uge, man er skredet fremad, siger Anders Brandt.

I Sydfrankrig køler børnene sig af i byernes springvand:

40 grader på en torsdag i det sydlige Frankrig kan virke som alt andet rigeligt, men faktisk steg temperaturerne i løbet af fredagen, fortæller Anders Brandt. Og det var ikke kun i Sydfrankrig, at temperaturerne var i den høje ende af skalaen.

- Fredag var temperaturerne endnu højere. I Frankrig nåede man 42 grader, i Spanien var der 43. I Valencia målte man 39 grader, og det er ny varmerekord i Valencia i juni. I Schweiz var man med 36 grader få tiendedele fra junirekord, siger han.

Anders Brandt forklarer, at det er et lavtryk ude i Atlanterhavet ud for Portugals kyst, der pumper varm luft fra Nordafrika op over det europæiske kontinent.

Prognosen er, at hedebølgen vil begynde at bevæge sig i løbet af weekenden, fortæller han.

- I dag kulminerer hedebølgen med 42 grader i Nordspanien og 43 i Sydfrankrig. Og så kommer det hele op mod Mellemeuropa. I løbet af lørdag og søndag bliver det 40 grader i Berlin, siger Anders Brandt.

I de nordlige spanske regioner Catalonien og Navarra er 1.100 hektar skov blevet raseret af brand i de seneste dage:

Spørgsmålet er jo så, om vi i Danmark kan få glæde af bare lidt af den varme, som lige nu rammer de mere sydlige egne af Europa?

- Vi får et lillebitte strejf i dag med op til 24 grader, men ellers kører den rigtige hedebølge hen over Tyskland med op til 40 grader i Berlin på søndag. Men vi kommer til at ligge på grænsen, så vi får et kæmpe regnvejr, som vi kommer til at stå op til søndag morgen, siger Anders Brandt.

Det nordlige Spanien og Sydfrankrig er ramt af hedebølge. Her er det varmekortet for lørdag klokken 14. (© DR vejret)