En hel måneds regn er faldet på bare 11 dage og har givet en våd start på januar

Vi kan være på vej mod en ny nedbørrekord for januar.

Måneden og årets første 11 dage har været meget regnfulde, og flere steder står vandt højt i åer og vandløb. Desværre også ved veje som her ved Selling. Foto: Ole Hougaard

Marker står under vand, og åer er løbet over deres breder i store dele af landet.

Det er resultatet af en særdeles våd start på året, hvor det har regnet hver eneste dag.

Efter nattens og morgenens regnvejr er der indtil onsdag middag faldet 68,5 millimeter, og det svarer til mere end en hel måneds normal.

Normalt falder der 65,3 millimeter i løbet af januar, og derfor har de første 11 dage af januar allerede gjort måneden til den vådeste i tre år.

Også i Aarhus er åen nogle steder ved at gå over sine bredder. Her er det langs Brabrand stien. Foto: Peter Thyssen

Kan ende med ny rekord

Med de 68,5 millimeter kan vi være på vej mod en ny nedbørrekord. Den vådeste januar i Danmark siden 1874 var i 2007, hvor der faldt 123 millimeter.

Dengang var der halvvejs gennem måneden blot faldet 57 millimeter nedbør.

Med udsigt til at den regnfulde vejrtype vil fortsætte, kan år 2023 se ud til at slå den 15 år gamle nedbørrekord for januar.

Lavtryk og tilhørende fronter vil de kommende dage fortsætte med at passere Danmark. I den seneste 10-døgnsprognose ser der ud til at falde omkring 50 millimeter regn, og vi kan således allerede den 21. januar have fået tæt på 120 millimeter nedbør.

Vandet står højt i Ribemarsken, fortæller Aage Matthiesen, der har taget billedet her ved den nordlige del, ved Jedsted - og Vilslev Enge. Nogle steder i de vestlige egne af Jylland er det også blevet til mere en 75 millimeter lokalt.

Kun én dag har været vådere i et år

Det er særligt én dag i januar, der gav os en stor del af regnen.

Den 4. januar faldt der på landsplan 21,1 millimeter vand. Det gør det til det mest regnfulde døgn siden 27. juni sidste år, hvor der på landsplan faldt 21,6 millimeter i regnmålerne rundt om i landet.

De store mængder regn har fordelt sig ud over stort set hele landet.

I Uggerby i det nordlige Vendsyssel er der foreløbigt faldet mest regn med 84,4 millimeter, mens Gedser på det sydlige Falster er sluppet nådigst gennem januar med 34,5 millimeter nedbør.