En snert af efterår

Vi nærmer os efterårsjævndøgn og det indvarsler, at den kolde polarluft nu genvinder herredømmet på de nordlige breddegrader

I de kommende dage vil polarluften strømme fra Island ned til Danmark, så temperaturen vil falde, og i tilgift bliver det ret blæsende. Der vil formentlig falde en del kortvarige byger, idet jordoverfladen og især havet omkring Danmark fortsat er varmt.

Bygevejr
Den kolde luft varmes op nedefra og det er indgrediensen til dannelsen af byger. Netop det forhold er årsagen til, at polarluften i reglen giver regnbyger, når den bevæger sig sydover, hvor overfladen forventes at være varmere end luften selv.

Blæsten holder temperaturen oppe

Så længe det blæser, vil temperaturen tage afsæt i havtemperaturen, som i øjeblikket er cirka 15 grader i Nordsøen. Det vil også begrænse det natlige temperaturfald.

Frostrisiko sidst på ugen

Når vinden svækkes, som den forventes at gøre sidst på ugen, kan nattemperaturen komme ubehageligt langt ned. De laveste tempeaturer vil være at finde ved jordoverfladen. Her er der derfor en risiko for at temperaturen kan runde frysepunktet, så der kan optræde rim på jordoverfladen. Risikoen er størst i det indre af Jylland og ikke mindst på sandede overflader.

 

  • Print
  • Del artiklen: