Endelig! Så er de lyse nætter over os

Et af sommerens kendetegn giver os nu mulighed for at nyde vejret længere.

De lyse nætter giver os tusmørke i stedet for nattemørket. Billedet er taget over Hjørring tilbage i 2019.

Okay, vi skal nok lade være med at male det fine billede med lune sommeraftener og kolde drikkevarer langs en fortovscafé eller på terrassen eller altanen, for vejret er endnu ikke lunt nok til, at det giver mening. Men nu har du altså endnu en brik i puslespillet til, at det kan lade sig gøre.

I dag er nemlig dagen, hvor vi officielt tager hul på perioden med lyse nætter, der populært sagt løber fra femte maj til ottende august. Eller 5.5 til 8.8, som meteorolog ved DR Vejret Søren Jacobsen mundret formulerer det.

- Det er en tommelfingerregel, der er nem at huske, men de datoer gælder egentlig mest for København. Den ligger cirka midt i landet, så for mange er det den gode måde at huske det på, forklarer han om datoerne.

Kan du virkelig godt lide de lyse nætter, så skal du mod nord. I Skagen har man nemlig haft dem siden 28. april. De sidste, der får lov at nyde ekstra lys, er ved Gedser Odde. Her indtræffer de lyse nætter først mandag tiende maj.

Ved Fjellerup Strand har man kunne opleve lyse nætter siden tredje maj.

Det hele handler om solens og jordens placering. Lyse nætter betyder, at selv efter solnedgang, er det ikke helt mørkt om natten. Solen ligger nemlig ikke særlig langt under horisonten, helt præcist 18 grader, og derfor lyser den stadig himlen en smule op.

Overladt til tusmørket

Selvom solen stadig sørger for lidt ekstra lys om natten, så kan sommernætterne dog stadig blive mørke. Tusmørket, tiden fra solnedgang til solen har en vis højde på horisonten, kan nemlig inddeles i tre kategorier:

Den første kaldes det borgerlige tusmørke, for de fleste vil det være normalt tusmørke. Centrum af solen er mindre end seks grader under horisonten. Er du udenfor, kan du klare dig uden kunstigt lys, og du kan tydeligt se både horisontlinjen og ting på jorden.

Den anden, lidt mørkere variant af tusmørket, kalder vi det nautiske tusmørke. Det sker, når solens centrum er mindre end 12 grader under horisonten. Her kan du som regel se omridset af genstande på jorden. Navnet nautisk kommer fra søfart, og det nautiske tusmørke giver stadig søfolk mulighed for at bruge stjernerne til at navigere efter i perioden mellem sol-nedgang og -opgang.

Den mørkeste variation af tusmørket hedder det astronomiske tusmørke. Her er solens centrum mindre end 18 grader under horisonten. Her ser du et mere eller mindre kraftigt genskær af solens lys på himlen.

Der er flere niveauer af tusmørket, inden vi når til den mørke del. Det sker typisk omkring 8. august. Grafik: Niels Hansen, DMI

De lyse nætter begynder altså, når solen ikke ligger mere end 18 grader under horisonten. Med andre ord når det astronomiske tusmørke varer hele natten.

Omkring sommersolhverv 21. juni har vi de mest lyse nætter. Her er solen så lidt under horisonten, at det er nautisk tusmørke.

Det er dog også derfra, at vi går mod mørkere nætter. Omkring syvende august er det slut, og solens placering giver os igen en mørk nattehimmel.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk