FAKTA Det kendetegner skybrud

Skybrud og byger er en rigtig svær størrelse at forudse. Vil du vide mere om dem, så læs med her.

Oplever du skybrud, vil DR Vejret gerne have dine vejrbilleder og -video.Send dem til DRVejret på Facebook, DRVejret på Instagram #DRVejret og i Vores Vejr på DR1. Her arkivfoto fra skybrud i Kettinge på Lolland. (Foto: Hans Christensen © Brugerbillede)

Regnen trommer ned i rå mængder - og du tænker, kan regnen blive ved? Du oplever måske et skybrud, men det kan også være kraftigt regnvejr.

Varm og fugtig luft forneden og kold luft foroven, det er hoved-ingredienserne til byger, forklarer DR Nyheders vejrvært Herdis Damberg:

- Jo større temperaturforskel, der er fra det nederste luftlag til det øvre, des mere potente bliver bygerne, og der kan komme lyn og torden, hagl og af og til skybrud.

Sådan defineres et skybrud

Skybrud er den højeste måleenhed for regn, som benyttes her hjemme.

Skybrud er altså noget, der følger med, når bygerne er blevet rigtig kraftige, og luften er meget ustabil.

Definitionen på et skybrud er et regnvejr, hvor der falder mindst 15 millimeter regn indenfor en halv time. (© DR Nyheder)

Definitionen på skybrud er, når der falder mindst 15 millimeter regn indenfor 30 minutter.

Kraftig regn er, når der falder over 24 millimeter regn på seks timer eller kortere tid.

Byger - og dermed også skybrud - er generelt svære at forudsige, men meteorologerne ved ofte, hvornår der er gunstige forhold for byger, og hvornår der ikke er det.

Derfor er det tit over et større område, meteorologerne vil forudsige risiko for byger. Ofte er det langt fra alle, der oplever bygerne.

Får jeg skybrud? Når der varsles skybrud for et område, er det kun en meget lille del af området, som forventes reelt at få skybrud. Skybrud optræder lokalt, men kan kun varsles regionalt.

Er det skybrud?

Fik jeg skybrud? Fordi skybrud optræder meget lokalt og kun kan verificeres af en nedbørmåling med tidsangivelser, er det ikke sikkert DMI opdager alle skybrud.

Skybrud kan nemlig optræde mellem to nedbørmålere.

Hvor giver skybrud problemer? Oversvømmelse er resultatet af manglende eller utilstrækkeligt afløb. Hvis et areal på 10 x 10 meter kun har ét afløb, skal dette i tilfælde af et skybrud kunne bortlede mindst 1,5 kubikmeter vand på en halv time.

Problemer forekommer derfor hyppigst i byzoneområder, hvor der er større arealer med fast belægning.

Send gerne dine billeder

Definitionen på et skybrud er et regnvejr, hvor der falder mindst 15 millimeter regn indenfor en halv time. (Foto: Kenneth Thri © Brugerbillede)

Oplever du skybrud, vil DR Vejret gerne have dine vejrbilleder og -video, som vi kan vise på dr.dk/vejret, DRVejret på Facebook, DRVejret på Instagram #DRVejret og i Vores Vejr på DR1.

Du kan maile dem til vejret@dr.dk eller 1212@dr.dk, eller du kan sende dem til Instagram #DRVejret.

Facebook
Twitter