FAKTA Hvad er søbrise og havgus

Forskellen mellem det kolde havvand og den lune forårsluft giver søbrise og havgus om foråret.

Både søbrise og havgus er klassiske forårsfænomener. Begge udspringer af det kolde hav, der omgiver Danmark efter vinteren.

Selv om havvandet er varmere end normalt, så vil der alligevel være en temperaturforskel mellem den lune forårsluft og havvandet.

Her havgus fra Aalbæk syd for Skagen fredag morgen ved 8-tiden. (Foto: Inger Nielsen © Brugerbillede)

I kystområderne kan der især i forårsmånederne skabes en pålandsvind på grund af forskellen i opvarmningen mellem land og vand.

Søbrise og opvarmning

Søbrisen dannes, når solen opvarmer landområderne så meget, at lufttrykket falder.

Da opvarmningen ikke er nær så effektiv over det forårskolde hav, ændres lufttrykket ikke her. Forskellen i lufttrykket får derfor luften til at bevæge sig fra havet mod kysten som en pålandsvind – det hedder søbrise.

Optimale betingelser

De bedste betingelser for, at der kan opstå søbrise, er skyfrit vejr, generelt svage vindforhold og et koldt hav.

Disse betingelser opfyldes af et forårshøjtryk, som kan have svage vinde i morgentimerne. Men når solen har varmet landområdet op, vil søbrisen blive etableret.

Det er en kold vind, og når den kolde luft kommer ind over det varme land opvarmes luften nedefra, så der kan dannes opstigende luftstrøm og cumulusskyer.  Et kystfænomen

Søbrisen kan etableres langs flere kyster på samme tid. Så for eksempel Østjylland kan have østenvind, samtidig med at Vestjylland har vestenvind.

De to søbriser bevæger sig langsomt ind i landet og kan i særlige tilfælde mødes hen over den jyske højderyg.

Havgus

Søbrisen kan desuden flytte havtåge ind over kysten, hvor det kaldes havgus. Tåge over havet er også et forårsfænomen, fordi det kolde hav kan afkøle luften til dugpunktet, hvor der så dannes tåge.

Det er ikke ualmindeligt, at en solrig forårsformiddag i kystområderne om eftermiddagen forandres til en kold, fugtig og grå tågedag, når havgusen trækker ind.

Facebook
Twitter