Februar fortsætter med at vise tænder: Advarsel om snefygning og farlige forhold

Store mængder af sne og snefygninger flere steder i landet får politiet til at advare om farlige forhold.

Kulden har været til stor glæde for børn og barnlige sjæle. Her er vi ved Kolding 4. februar. (Foto: Frank Cilius © Scanpix)

Kulde, blæst, snefygning og nedsat sigtbarhed.

Sådan ser virkeligheden ud for mange danskere her til morgen, og det har fået flere politikredse særligt i den sydlige del af landet til at varsle om snefygning, der kan medføre pludselige snedriver og nedsat sigtbarhed.

- Snefygning over hele Fyn kan medføre pludselige snedriver og nedsat sigtbarhed. Hvis du skal ud i trafikken: kør hjemmefra i god tid, kør efter forholdene og udvis tålmodighed, tak, lyder det fra vagtchefen hos Fyns politi på Twitter.

Hos Sydsjællands- og Lolland-Falsters politi blev der i aftes advaret om unødvendig udkørsel, og i dag advares der om svært fremkommelige veje.

- Hermed en opdatering om snevejret på Sydsjælland og Lolland-Falster. Landevejene omkring Næstved, Vordingborg og Lolland-Falster er flere steder svært fremkommelige. Sydmotorvejen er også hårdt ramt af sneen. Kør derfor hjemmefra i god tid, skriver vagtchefen på twitter.

Hos DMI har man varslet om snefygning indtil i aften i den sydlige del af landet.

Varsel om snefygning betyder, at der mindst ligger 10 centimeter sne, og at det blæser mere end 10 meter i sekundet.

Og alt tyder på, at de lave temperaturer ikke bare fortsætter denne uge og næste uge, men i resten af februar.

Det fortæller DR's vejrvært Jonas Landin.

- Det holder i hvert fald ved resten af februar, men herefter bliver det mere usikkert. De næste tre uger kan vi godt forvente, at det bliver køligt.

Kulde i kinderne

Men hvorfor er det egentlig så koldt? Ifølge vejrværten skyldes det en såkaldt blokering.

- Vi har et højtryk, som ligger lige nord for Danmark omkring Norge, der laver det, man kalder for en blokering. Det betyder, at vi ikke kan få de lavtryk, som ofte løber ind fra vest, der giver de milde og grønne vintre med regn og plusgrader. I stedet bliver kulden trukket ned fra Sibirien, siger Jonas Landin.

  • Billedet her er fra Bramdrupdam tæt på Kolding. Det blev taget torsdag i sidste uge, hvor der var faldet meget sne i området. (Foto: Frank Cilius © Scanpix)
  • Ved mange strande har der de seneste dage været meget koldt. Billedet her er fra Solrød Strand på Sjælland og blev taget fredag formiddag. (Foto: Marco De Los Reyes)
1 / 2

Det blæsende vejr på det seneste har også gjort, at det bider lidt ekstra i kinderne. Her gør kuldefaktoren, at det føles markant koldere end termometeret viser.

- Når det blæser, som det gør nu, og det fryser en tre-fire grader, så føles det som minus 10-12 grader.

Her kan du se, hvordan blæsten påvirker følelsen af kulde. (© dmi)

Det blæsende vejr skyldes, at lavtrykkene løber syd om Danmark. Når højtrykket ligger nord for, så ligger vi lige der, hvor isobarerne er allertættest, og derfor det blæser samtidig.

Vinden ser dog ud til at aftage senere på ugen.

Selvom det altså kan føles decideret frysende på cykelturen eller gåturen i skoven, så er det faktisk ikke usædvanligt koldt, forklarer Jonas Landin.

- Det er egentlig en normal vintersituation. Det står bare i skærende kontrast til sidste vinter, der var den varmeste vinter, vi nogensinde har haft.

Masser af sne til Bornholm

Der kommer dog også nyt nedbør i denne uge - især på Bornholm.

Her viser prognoserne ifølge Jonas Landin, at det kommer til at sne stort set uafbrudt fra tirsdag eftermiddag til og med torsdag.

- Bornholmerne får et ordentligt læs sne, men resten af landet holder nogenlunde tørt, siger han.

Det ser altså ikke ud til, at de mindste skolebørn, der skal tilbage i skole, kan bruge hele frikvarteret på sneboldskamp og bygge snemænd.

- Men man kan glæde sig over, at dagen er tiltaget med mere end to timer, så det er lyst, når man afleverer klokken otte, siger Jonas Landin.

Solskinsøen er vant til at få nogle store snebyger. Billedet her er fra Nexø i marts 2018. (Foto: Pelle Rink © Scanpix)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter