Filippinerne bliver ramt af super-tyfon

Tyfonen Mangkhut bliver meget værre end orkanen Florence, som rammer USA's østkyst, siger meteorolog.

Sådan ser super-tyfonen Magnkhut ud, inden den rammer Filippinerne. (Foto: AGUSTIN PAULLIER © Scanpix)

Mange mennesker følger i disse dage med i, hvad der sker, når orkanen Florence rammer den amerikanske østkyst i staterne North Carolina og South Carolina, hvor man forsøger at evakuere 10 millioner mennesker. Mindre fokus er der på super-tyfonen Mangkhut, som fredag aften forventes at ramme kysten på Filippinerne.

Og det er ellers et endnu vildere vejrfænomen forklarer DR's meteorolog, Søren Vallentin Jacobsen.

- Den ser godt nok grim ud. Den er meget heftigere end Florence. Det er en super-tyfon, så den er oppe i den højeste kategori. Det giver mindelser om tyfonen Haiyan, som smadrede byen Tacloban tilbage i 2013.

Dengang blev mere end 7.300 mennesker slået ihjel, mens over fem millioner filippinere blev gjort hjemløse af tyfonens hærgen.

Kan få mindre impact

Mangkhut ser ud til at ramme den nordlige del af den filippinske hovedø, Luzon, hårdest, og det kan være en fordel, siger Søren Vallentin Jacobsen.

- Kysten er ikke særligt tæt befolket, så selvom den er meget heftigere end Florence, kan Mangkhut sagtens få mindre impact. Og der ligger en bjergkæde, som tyfonen først skal henover. Så vil den uvægerligt blive svækket, selvom folk ikke kan undgå at blive hårdt ramt af den på den anden side af bjergkæden.

De filippinske myndigheder har beordret evakueringer og lukket skoler i de områder, der ser ud til blive hårdest ramt af super-tyfonen, der kommer med vindstød på op til 325 km/t.

Nødhjælpsarbejdere på standby

Formand for det filippinske Røde Kors, Richard Gordon, fortæller til The Guardian, at man har nødhjælpsarbejdere på standby klar til at sætte ind, når tyfonen kommer.

- Vi er bekymrede for de omkring 10 millioner mennesker i Filippinerne, som bor der, hvor denne ødelæggende storm rammer - heriblandt nogle som allerede har måttet flygte flere gange på grund af monsunregn sidste år i juli og august.

Super-tyfonen rammer Filippinerne, samtidig med at man begynder at høste majs og ris i Cagayan-provinsen, der er et af regionens store spisekamre. Bønderne forsøger derfor at redde så meget af høsten som muligt. Landet har i forvejen problemer med mangel på ris.

Mangkhut er den 15. storm, som rammer Filippinerne i år.

Facebook
Twitter