Find det uldne undertøj frem: Nu kommer vinterens første isdøgn

Naturfænomen gør, at himlen fremstår ekstra blå.

Temperaturen holder sig under frysepunktet de fleste steder, takket være den kolde luftmasse som skubbes op over landet fra kontinentet. (Foto: DR Vejr grafik © (c) DR)

Det har været koldt de seneste dage, og kulden ser ud til at bide sig fast.

Faktisk kan man mange steder i det kommende døgn forvente at opleve årets såkaldt første isdøgn, som er kendetegnet ved, at temperaturen i 24 timer holder sig under frysepunktet.

Der er oven i købet en sandsynlighed for, at det bliver landsdækkende, som man kan se på animationen herunder, der viser temperaturen i det kommende 24 timer fra klokken slår midnat i dag.

Vi skal hen til weekenden, før der er temperaturstigning at syne i prognoserne. Så isdøgnet i morgen bliver formentlig kun det første af flere iskolde døgn.

Koldest mod syd

I den sydlige del af Jylland vil man vågne til den koldeste morgen i landet. Her kan temperaturen styrtdykke helt ned til -7 grader. Lokalt kan vi komme ned under -8 grader, hvilket vil være det laveste denne vinter.

Natten igennem er der klart vejr i store dele af landet, hvilket betyder at varmen frit kan strømme ud gennem atmosfærren. I de indre landsdele bliver det mellem -3 og -5 grader. Ude langs kysterne ender vi omkring en enkelt frostgrad.

I morgen eftermiddag kravler temperaturen måske lige over frysepunktet i Nord- og Østjylland, samt Nordsjælland. Men solen står lavt og har ringe magt på denne årstid. Det er derfor også sandsynligt, at det kun er ved enkelte målestationer, at temperaturen kommer over frysepunktet.

I Vores Vejr tirsdag aften fortalte Søren Jacobsen mere om det kommende isdøgn. Se klippet herunder.

Derfor er himlen "mere" blå i morgen

Der er frostklart i morgen, og det er mest sandsynligt, at skydækket holder sig vest for de jyske kyster.

Hvis du i morgen oplever, at himlen er ekstra blå, hænger det sammen med den tørre luft, der skubbes op fra kontinentet. Den indeholder ikke særlig meget fugt og jo mindre vanddamp, der er i atmosfæren, desto mere blåt lys kan der skinne igennem. Det er derfor, man kan blive betaget af himlens blå på en frostklar vinterdag.

Fra midnat til midnat

Indtil 2011 målte man isdøgn fra klokken 7 til samme tid dagen efter. Det skyldtes, at man kun målte temperaturen en enkelt gang om dagen. Siden 2012 har DMI registreret isdøgn fra midnat til midnat.

Først i morgen ved midnatstid ved vi, hvor mange målestationer der har registreret isdøgn. Hvis alle stationer har været under frysepunktet hele døgnet, har vi årets første landsdækkende isdøgn.

Hvis halvdelen af målestationerne har holdt sig under fryspunktet, kan vi notere et halv isdøgn i de meteorologiske analer.

Isdøgn i januar måned er ganske normalt. Fra 1961-1990 var der gennemsnitligt 8,6 isdøgn på landsplan i januar. I den samme årrække var der i gennemsnit 23 isdøgn hvert år.

Facebook
Twitter