Finn maler Mors: 'Alle stemninger kan fanges med et åbent sind'

Lyset er afgørende for Finn Have, der lever af at være landskabsmaler på Mors.

Landskabsmaleriet er ikke dødt. Nej, faktisk er det mere levende end nogensinde før. Det ved Finn Have bedre end de fleste.

I 35 år har han levet af at male billeder af naturen.

Nogle motiver går igen. Nogle i farver. Nogle er malet i mørke nuancer med kul. Alle er de forskellige. Finn Have maler i hurtige, lette strøg - blandt andet inspireret af de store impressionister – Monet og Renoir. Men også af vejrets omskiftelighed. Blæsten, regnen og solen.

- Jeg arbejder meget med at fremmale den stemning i landskabet, som jeg gerne vil have. Så på den måde kan du også kalde mig ekspressionist.

- Vejret betyder meget for mine billeder. Jeg kan male i både frost og solskin. Jeg opsøger landskaberne, miljøerne og vejret, forklarer han.

  • Finn Have maler. (Foto: Malte Nørgaard DR)
  • Og viser billederne frem. (Foto: Malte Nørgaard DR)
  • (Foto: Malte Nørgaard DR)
1 / 3

Lyset er nøglen

Årstiderne, vejrets humør og farver kan han se gennem de store vinduer hjemme i den gule bygning, atelieret på Mors.

Finn Have har malet i det gule hus de seneste 21 år. (Foto: Malte Nørgaard DR)

Her er billeder sat i stakke på gulvet. Nogle få af de mange hænger på de betongrå vægge i fine systemer. Det giver liv, mens livet og lyset også strømmer ind i kunsternes værksted gennem de store panoramavinduer med udsigten over Dråby Vig.

Naturen når til horisonten i Finn Haves have. (Foto: Malte Nørgaard DR)

Lyset er det vigtigste værktøj for en maler. Også for Finn Have i atelieret på Mors.

Her handler det ikke om Skagenslyset, som er blevet berømmet længere nordpå. Her handler det om "vandets lys", som Klaus Rifbjerg engang satte ord på. Det er refleksionerne og skyernes dramaturgi over fjorden, der er i fokus, når Finn Have lader penslen ramme lærredet.

- Det handler om at fange den stemning, som jeg føler lige i det øjeblik. Både lyset og stemningen skal fanges, siger han og fortsætter:

- Hvis du går til maleriet med et åbent sind, så kan det faktisk lade sig gøre at fange alle stemninger.

- På Mors er der et mangeartet lys, men også baggrundslys hele tiden. Det skyldes, at Mors er omringet af vand. Derfor har vi vandlys. Det er refleksionen af lyset i vandspejlet, der giver det specielle lys.

Mors er i centrum

Langs endevæggen i atelieret står en kakkelovn, så der også kan arbejdes, når kulden sluger landskabet ved vintertide. En model fra det lokale støberi, Morsø, naturligvis.

(Foto: Malte Nørgaard DR)

For Finn Have er morsingbo med stort M. Han er født på Limfjordsøen og har siden købt en gammel smedegård, hvor han nu har indrettet sit arbejdssted.

Og der er en særlig grund til, at han er vendt hjem for at male.

- Landskabet er vidtfavnende og forskelligartet på Mors. Det tiltrækker mig mere og mere med tiden, siger han.

Finn Have ses her foran den gule smedegård, hvor han maler mange af sine billeder. (Foto: Malte Nørgaard DR)

I de hjemmevante rammer kender han efterhånden hver en udkigsposition på grunden, der strækker sig så langt øjet rækker. Fløjlsgræsset har fået lov at vokse, så det vejrer i vinden de fleste steder. Haven er rå og umiddelbar.

Det er et sted, han kan lade sig opsluge både udendørs, men også indendørs.

Finn Have sidder stadig foran lærredet i atelieret. Udsigten er den samme, som da han begyndte. Alligevel er lyset og landskabet forandret mange gange, siden han strøg de første farver til det næste landskabsmaleri.

I det rolige, vilde og maleriske har han fundet lykken som maler på Mors.

- Jeg bliver i et med landskabet og glemmer mig selv, når jeg maler. Tid og sted forsvinder for mig, når jeg sidder med maleriet, siger han, inden han maler videre.

Vores Vejr rejser de kommende seks uger rundt i sommerlandet.

I denne uge er vi på Mors. Mandag og tirsdag bliver vejrudsigten sendt fra havnen i Nykøbing Mors.

Facebook
Twitter