Flot tirsdag fik den første frost - mere venter de kommende dage

Langs den jyske højderyg dykkede temperaturen i de tidlige morgentimer.

I Hvornum i Midtjylland så det sådan ud i morges. Flere steder langs den jyske højderyg var temperaturen tæt på frysepunktet, men kun en enkelt officiel målestation havde temperaturer under frysepunktet. Foto: Mette Rasmussen

Hvis eftermiddagens program er gabende tomt, så kommer her en række forslag til, hvad du kan bruge den på: finde handsker frem, pakke shortsene væk og gemme havemøblerne til næste forår.

Den første frost har nemlig været over os i dag, det skete i Isenvad i morges omkring klokken 7.

- Flere steder i Jylland var termometret meget tæt på frysepunktet, men vi har faktisk kun én officiel målestation, der kom under. Selvom den kun målte det i godt 20 minutter, inden vi igen kom over nul grader. Men det ændrer ikke ved, at vi nu officielt har taget hul på den kølige del af efteråret, fortæller Louise Gade, vejrvært ved DR Vejret.

Det er også ret tidligt, at vi i år oplever nattefrost. Normalt skal vi gerne ind i oktober, før nålen i termometret peger på et af de tal, der har et minus foran sig.

Flot start giver koldt vejr

Forklaringen på temperaturene tæt på frysepunktet er flere, men kan blandt andet findes i den flotte start på dagen, som tirsdag også gav mange af os. Der var nemlig skyfrit i store dele af landet. Og det var netop de selv samme egne, der fik den koldeste start på dagen.

I Gjern Ådal kunne man i morges nyde både blå himmel og lave temperaturer. De kommende nætter vil vi sandsynligvis se flere steder med temperaturer omkring frysepunktet. Foto: Leif Toft

- Skyer er med til at holde på varmen om natten. Så når vi har skyfrit vejr om natten, forsvinder al varmen bare ud i himmelrummet, og vi starter forfra i morgentimerne. Heldigvis giver det jo også god plads til, at solen kan komme på banen og trække temperaturen op, siger Louise Gade.

Det passer også fint med temperaturmåleren i Isenvad. 7.06 stod solen på himlen, og 7.10 var sidste tidspunkt, hvor vi målte under frysepunktet.

Men udover skyernes fravær i nattetimerne, så har vinden også en stor indflydelse. For tiden er der ikke meget vind, så der kommer heller ikke hjælp fra den side. Det viser landets forskellige temperaturmålere også. I morgentimerne er det varmest langs kysterne, hvor luften over det relativt varme havvand blæser ind over land.

Natten mellem torsdag og fredag ser temperaturen ud til at være højere end starten af ugen. Grafik: Simon Brix

Mere kulde de næste dage

Vejrudsigten de kommende dage giver ret ensartet vejr, og derfor forventer Louise Gade også, at vi igen den kommende nat vil se temperaturer under frysepunktet.

- Det hele gentager sig i nat, og faktisk har prognoserne endnu lavere temperaturer den kommende nat. Igen bliver det centralt i Jylland, vi sandsynligvis kan stå op til frost i græsset, siger vejrværten.

Der er dog lidt mere varme i nattetimerne, hvis vi kigger længere ud i ugen.

- Når vi er henne ved torsdag, går vinden i syd, og vi har lidt flere skyer på himlen, så der giver prognoserne omkring syv grader som de laveste, siger Louise Gade.